Silakan näkymät paranevat, mutta lohikannat huolestuttavat

18.10.2024 klo 15:22
Suuri valiokunta otti tänään kantaa EU-komission ehdotukseen vuoden 2025 kalastuskiintiöistä. Valiokunta päätti hallituksen linjan mukaisesti, äänestyksen jälkeen, että silakan kiintiöitä tulee nostaa, mutta lohen kiintiötä vähentää.

Päätös on kansainvälisen merentutkimusneuvoston suositusten mukainen. Kansanedustaja Anders Norrback (RKP) työskennellyt aktiivisesti kalastuskiintiöiden puolesta sekä Maa- ja metsätalousvaliokunnassa että Suuressa valiokunnassa.  


-Tänään Suomen linja EU:ssa kalastuskiintiöiden osalta selkiytyy. Olosuhteisiin nähden olen tyytyväinen tämänpäiväisen valiokuntakokouksen lopputulokseen. Olen kuitenkin syvästi huolissani lohikantojemme vähenemisestä.Siksi meidän on hyväksyttävä lohikiintiön alentaminen vuodelle 2025, jotta voimme taata lohenkalastuksen myös tulevaisuudessa. Rannikkokalastukselle on tärkeää, että lohikalastusta ei myöskään kielletä kokonaan. Toivottavasti ensi vuonna voimme jälleen nostaa kiintiötä, sanoo Norrback.

Viime vuonna harkittiin täydellistä silakanpyyntikieltoa, mutta se vältettiin lopulta.

-Silakan osalta edellytykset ovat nyt huomattavasti paremmat kuin vuosi sitten. Olen iloinen, että silakan kalastusta ei lopetettu viime vuonna täydellisellä kalastuskiellolla. Tämä olisi vakavasti vaarantanut ammattikalastajoiden alaa. Jo tänä vuonna on voitu havaita silakkakantojen kasvua, toteaa Norrback.

Suuri valiokunta korostaa laittoman lohenkalastuksen ehkäisemisen tärkeyttä Itämerellä sekä lohenkalastuskiellon tehokasta valvontaa Itämeren pääaltaalla. Valiokunta tukee myös hallituksen näkemystä lohen pitkän aikavälin hoitosuunnitelman tarpeesta, mikä helpottaisi eri lohikantojen parempaa suojelua. Suunnitelma on tärkeä myös vapaa-ajankalastuksen ja kalastusmatkailun tulevaisuudelle.

Tarvitsemme pitkäjänteisempiä ratkaisuja kalakantoihimme liittyen, jotta rannikkokalastajien ei tarvitse elää epävarmuudessa joka vuosi, kun kalastuskiintiöitä käsitellään. Tässä on erityisen tärkeää saada liikkeelle toimenpiteitä hylkeen ja merimetson suhteen, jotka ovat suurimpia syyllisiä kalakantojen heikkenemiseen, sanoo Norrback.
Anders Norrback

Toiseen asteen koulutus uudistetaan

Yksi opetusministeriön tämän kauden tärkeimmistä uudistuksista on edennyt eduskunnan käsittelyyn.
Anders Adlercreutz
18.10.2024 klo 18:24

Valtion on oltava valmis turvaamaan junaliikenne Raaseporin alueelta Turkuun ja Helsinkiin

Kansanedustaja Henrik Wickström (RKP) järjesti torstaina eduskunnassa keskustelutilaisuuden rantaradan kehittämisestä.
Henrik Wickström
17.10.2024 klo 20:28

HUS, jättäkää aluesairaalat rauhaan!

RKP:n kansanedustaja Henrik Wickström on tyrmistynyt HUS:n vuotaneista suunnitelmista vähentää Uudenmaan aluesairaaloiden palveluja.
Henrik Wickström
16.10.2024 klo 15:35

Kolmekymmentä vuotta oikean päätöksen tekemisestä!

Tänään tulee kuluneeksi tarkalleen 30 vuotta siitä, kun Suomessa järjestettiin neuvoa-antava kansanäänestys EU-jäsenyydestämme.
Joakim Strand
16.10.2024 klo 18:33

Lakimuutos turvaa sekä tasa-arvon että kilpailukyvyn

Eduskunta käsitteli tämän päivän täysistunnossa opposition välikysymystä palkkatasa-arvosta. Kansanedustaja Anders Norrback (RKP) piti Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenvuoron välikysymyskeskustelussa.
Anders Norrback
15.10.2024 klo 14:57

Koulujen sankarit ansaitsevat tunnustusta

Anders Adlercreutz kansainvälisenä opettajien päivänä:
Anders Adlercreutz
05.10.2024 klo 17:10

Ei rasismille! 

Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri, RKP:n varapuheenjohtaja Sandra Bergqvist toivottaa urheiluliikkeen rasisminvastaiset toimet tervetulleiksi.
Sandra Bergqvist
05.10.2024 klo 12:37

Wickström esitti kirjallisen kysymyksen valtatie 25:stä. 

Kansanedustaja Henrik Wickström on jättänyt kirjallisen kysymyksen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Rannelle.
Henrik Wickström
26.09.2024 klo 12:50

Ryhmäpuheenvuorot

Parlamentaarinen sopu Ylestä on erittäin tärkeä

Oli kieltämättä aikamoinen rupeama. Pidimme Ylen parlamentaarisessa työryhmässä, jossa toimin varapuheenjohtaja, 33 kokousta ennen kuin löydettiin yhteinen näkemys Ylen tulevaisuuden tehtävistä ja rahoituksesta.
Mikko Ollikainen
24.09.2024 klo 06:28

Tikittävä pommi

On jo jonkin aikaa puhuttu tikittävästä pommista. Myös siitä, että istumme itsemme kuoliaaksi. Kyse on liikkumattomuudesta, joka on yksi tämän päivän suurimmista haasteista kaikissa länsimaissa.
Mikko Ollikainen
29.06.2023 klo 14:42

RKP vastasi hallitustunnitelija Orpon kysymyksiin

Ruotsalainen eduskuntaryhmä
18.04.2023 klo 12:19

Suomi tarvitsee kasvua

Eduskuntavaalit käydään Suomessa huhtikuun 2. päivä. Sen jälkeen uusi eduskunta aloittaa työnsä ja uusi hallitus muodostetaan. On selvää, että talouteen liittyvät kysymykset tulevat olemaan keskiössä seuraavat neljä vuotta.
Anna-Maja Henriksson
19.02.2023 klo 10:49

Liikenneinfra ja investoinnit.

Thomas Blomqvist
13.02.2023 klo 10:40

Laadukas koulutus on kohtalonkysymys

Eduskuntavaalikampanjat ovat päässeet käyntiin. Tämä merkitsee minulle RKP:n puheenjohtajana sitä, että kalenterini täyttyy lukuisista vaalipaneeleista- ja keskusteluista
Anna-Maja Henriksson
29.01.2023 klo 09:20

Poikkeuksellinen vuosi lähenee loppuaan

Poikkeuksellinen vuosi lähenee loppuaan. Vuosi jolloin Putin toi sodan Eurooppaan ja jolloin Suomi yhdessä Ruotsin kanssa haki Nato-jäsenyyttä.
Anna-Maja Henriksson
27.12.2022 klo 14:11

Tavoitteena rajaton pohjoismainen arki

Pohjoismaisen yhteistyön visiona on, että Pohjoismaat ovat maailman kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä. Integraatiotavoitteen saavuttamiseksi rajaesteiden purkaminen ja ennaltaehkäiseminen on avainasemassa.
Thomas Blomqvist
15.12.2022 klo 15:00

Vanhentunut saamelaiskäräjälaki on viimein uudistettava

Nykytilanne on kärjistänyt vastakkainasetteluita ja heikentänyt saamelaisväestön luottamusta Suomen valtioon.
Anna-Maja Henriksson
11.11.2022 klo 14:50