Lakimuutos turvaa sekä tasa-arvon että kilpailukyvyn

15.10.2024 klo 14:57
Eduskunta käsitteli tämän päivän täysistunnossa opposition välikysymystä palkkatasa-arvosta. Kansanedustaja Anders Norrback (RKP) piti Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenvuoron välikysymyskeskustelussa.

Välikysymyksen taustalla on hallituksen lakiehdotus työriitojen sovittelulain muuttamisesta, joka tunnetaan myös vientimallina. Tämä malli sitoo julkisen sektorin palkkakehityksen Suomen vientiin. Välikysymyksen kautta oppositio haluaa ilmaista huolensa naisvaltaisista matalapalkka-aloista, jotka ovat jääneet jälkeen palkkakehityksessä.

– Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat aina olleet tärkeitä Ruotsalaiselle kansanpuolueelle. Haluamme, että kaikki sukupuolesta riippumatta saavat sen palkan, joka heille kuuluu, ja että ketään ei ohiteta siksi, että hän sattuu olemaan nainen. Myös RKP on huolissaan työmarkkinoilla edelleen vallitsevasta eriarvoisuudesta, josta meidän on päästävä eroon. Hallitus tekee töitä tämän eteen muun muassa samapalkkaisuusohjelman avulla, sanoo Norrback.

Norrback korostaa, että uusi lainsäädäntö ei tule estämään palkkakehityksen tasa-arvoa, päinvastoin.

– Nyt käsittelemme lakiehdotusta, jolla määritetään periaatteita, joiden mukaan sovittelijan tulee toimia työmarkkinakysymyksissä. Se ei muuta työmarkkinoiden tasa-arvoa ja samapalkkaisuutta koskevia tavoitteita. Palkkasopimusmalli ei myöskään vähennä osapuolten vastuuta tasa-arvon edistämisestä, päinvastoin. Meidän on työskenneltävä järjestelmällisesti ja määrätietoisesti tasa-arvoisen työelämän puolesta nyt ja tulevaisuudessa. Uusi lainsäädäntö ei sitä estä, sanoo Norrback.

Norrback olisi itse mieluummin nähnyt, että osapuolet olisivat päässeet keskinäiseen sopuun sen sijaan, että olisi tarvinnut turvautua lainsäädäntötoimiin.

– RKP on aina kannattanut osapuolten välisiä sopimuksia valtion ohjauksen sijaan. Sama pätee myös työmarkkinakysymyksiin. Parhaat tulokset saavutetaan siten, että asianosaiset asettuvat saman pöydän ääreen neuvottelemaan molempien edut huomioivan ratkaisun samalla, kun ymmärretään myös sopimuksen laaja-alaiset yhteiskunnalliset vaikutukset. Miksi sitten keskustelemme tänään lainsäädännöstä, jolla neuvotteluprosessia pyritään ohjaamaan? Koska Suomen työmarkkinat eivät ole siinä onnistuneet. RKP:n periaate on se, että hyvinvointi on ensin luotava ennen kuin sitä voidaan jakaa. Meidän on yhteiskuntana kyettävä keskittymään siihen, miten luomme kasvua ja parannamme tuottavuutta ja kilpailukykyä, sanoo Norrback.

Anders Norrback

Koulujen sankarit ansaitsevat tunnustusta

Anders Adlercreutz kansainvälisenä opettajien päivänä:
Anders Adlercreutz
05.10.2024 klo 17:10

Ei rasismille! 

Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri, RKP:n varapuheenjohtaja Sandra Bergqvist toivottaa urheiluliikkeen rasisminvastaiset toimet tervetulleiksi.
Sandra Bergqvist
05.10.2024 klo 12:37

Wickström esitti kirjallisen kysymyksen valtatie 25:stä. 

Kansanedustaja Henrik Wickström on jättänyt kirjallisen kysymyksen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Rannelle.
Henrik Wickström
26.09.2024 klo 12:50

Lasten ja nuorten terapiatakuu toteutuu vihdoin!

RKP:n kansanedustaja Henrik Wickström on tyytyväinen siihen, että lasten ja nuorten terapiatakuu toteutuu.
Henrik Wickström
25.09.2024 klo 14:11

Parlamentaarinen sopu Ylestä on erittäin tärkeä

Oli kieltämättä aikamoinen rupeama. Pidimme Ylen parlamentaarisessa työryhmässä, jossa toimin varapuheenjohtaja, 33 kokousta ennen kuin löydettiin yhteinen näkemys Ylen tulevaisuuden tehtävistä ja rahoituksesta.
Mikko Ollikainen
24.09.2024 klo 06:28

Yhteinen koordinointi ja EU-vaikuttaminen hyödyttävät meitä kaikkia

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Joakim Strand osallistui 16.–17. syyskuuta Suomen ja Ruotsin hallitusten yhteiseen kokoukseen Rosenbadissa, Tukholmassa.
Joakim Strand
18.09.2024 klo 08:24

Tehostettu tiedonvaihto hyödyttää molempia maita

Suomen ja Ruotsin hallitukset kokoontuivat yhteiskokoukseen Tukholmaan maanantaina 16. syyskuuta. Edellinen yhteiskokous järjestettiin vuonna 2009. Liikunta-, urheilu-, ja nuorisoministeri, RKP:n varapuheenjohtaja, Sandra Bergqvist toivoo, että seuraavaan yhteiskokoukseen ei jää yhtä pitkää taukoa.
Sandra Bergqvist
17.09.2024 klo 11:31

Maidemme välinen suhde on lujittunut

Maanantaina 16. syyskuuta Suomen ja Ruotsin hallitukset kokoontuivat yhteiskokoukseen Tukholmassa. Kyseessä on ensimmäinen yhteiskokous sitten vuoden 2009. Opetusministeri ja pohjoismaisesta yhteistyöstä vastaava ministeri, RKP:n puheenjohtaja Anders Adlercreutz on kokouksen antiin tyytyväinen ja iloinen siitä, että siteemme Ruotsiin ovat vahvistuneet entisestään.
Anders Adlercreutz
17.09.2024 klo 09:34

Ryhmäpuheenvuorot

Parlamentaarinen sopu Ylestä on erittäin tärkeä

Oli kieltämättä aikamoinen rupeama. Pidimme Ylen parlamentaarisessa työryhmässä, jossa toimin varapuheenjohtaja, 33 kokousta ennen kuin löydettiin yhteinen näkemys Ylen tulevaisuuden tehtävistä ja rahoituksesta.
Mikko Ollikainen
24.09.2024 klo 06:28

Tikittävä pommi

On jo jonkin aikaa puhuttu tikittävästä pommista. Myös siitä, että istumme itsemme kuoliaaksi. Kyse on liikkumattomuudesta, joka on yksi tämän päivän suurimmista haasteista kaikissa länsimaissa.
Mikko Ollikainen
29.06.2023 klo 14:42

RKP vastasi hallitustunnitelija Orpon kysymyksiin

Ruotsalainen eduskuntaryhmä
18.04.2023 klo 12:19

Suomi tarvitsee kasvua

Eduskuntavaalit käydään Suomessa huhtikuun 2. päivä. Sen jälkeen uusi eduskunta aloittaa työnsä ja uusi hallitus muodostetaan. On selvää, että talouteen liittyvät kysymykset tulevat olemaan keskiössä seuraavat neljä vuotta.
Anna-Maja Henriksson
19.02.2023 klo 10:49

Liikenneinfra ja investoinnit.

Thomas Blomqvist
13.02.2023 klo 10:40

Laadukas koulutus on kohtalonkysymys

Eduskuntavaalikampanjat ovat päässeet käyntiin. Tämä merkitsee minulle RKP:n puheenjohtajana sitä, että kalenterini täyttyy lukuisista vaalipaneeleista- ja keskusteluista
Anna-Maja Henriksson
29.01.2023 klo 09:20

Poikkeuksellinen vuosi lähenee loppuaan

Poikkeuksellinen vuosi lähenee loppuaan. Vuosi jolloin Putin toi sodan Eurooppaan ja jolloin Suomi yhdessä Ruotsin kanssa haki Nato-jäsenyyttä.
Anna-Maja Henriksson
27.12.2022 klo 14:11

Tavoitteena rajaton pohjoismainen arki

Pohjoismaisen yhteistyön visiona on, että Pohjoismaat ovat maailman kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä. Integraatiotavoitteen saavuttamiseksi rajaesteiden purkaminen ja ennaltaehkäiseminen on avainasemassa.
Thomas Blomqvist
15.12.2022 klo 15:00

Vanhentunut saamelaiskäräjälaki on viimein uudistettava

Nykytilanne on kärjistänyt vastakkainasetteluita ja heikentänyt saamelaisväestön luottamusta Suomen valtioon.
Anna-Maja Henriksson
11.11.2022 klo 14:50