Alueet, ruotsin kieli ja omavaraisuus ovat Ylen mietinnössä keskeisiä tekijöitä

12.09.2024 klo 17:47
Parlamentaarinen Yle-työryhmä, jonka tehtävänä on ollut arvioida Ylen julkisen palvelun tehtäviä ja rahoitusta, on nyt 33 kokouksen jälkeen päässyt yhteisymmärrykseen.

Ruotsalaisen kansanpuolueen edustaja työryhmässä, kansanedustaja Mikko Ollikainen pitää mietintöä tärkeänä työkaluna tulevaisuutta ajatellen, jatkuvasti muuttuvassa mediamaisemassa.


– Ylellä on hyvin laaja ja tärkeä rooli yhteiskunnassamme monella eri tasolla. Sen rooli on paljon muutakin kuin uutisointia ja viihdettä - se on demokratian ylläpitämistä, riippumattoman tiedonvälityksen varmistamista ja kulttuurisen ja kielellisen identiteetin vahvistamista, mutta se on myös tärkeä osa huoltovarmuuttamme ja kokonaisturvallisuuttamme, sanoo Ollikainen.

– Siksi olen tyytyväinen siihen, että työryhmä nyt on päässyt parlamentaariseen sopuun, jossa määritellään Ylen tulevaisuutta. Kuten kokousten määrä osoittaa, helppoa se ei ole ollut. Jo ennen työn aloittamista tiesimme, että puolueiden näkemykset eroavat toisistaan, mutta nyt olemme vihdoin päässeet parlamentaariseen yhteisymmärrykseen, Ollikainen sanoo.

Työryhmä toteaa myös, että Yleisradio on merkittävässä asemassa ruotsinkielisten ja muiden vähemmistöjen saatavilla olevan sisällön tuottajana. Työryhmä pitääkin ensisijaisen tärkeänä, että Ylen ruotsinkielisen ja vähemmistökielisen sisällön tuotanto ja jakelu turvataan nykyisellä tasolla.

– Ylen tarjoama ruotsinkielinen palvelu on uskomattoman tärkeä osa maan kahden kansalliskielen säilyttämisessä ja vaalimisessa. Meille tämä on ollut erittäin tärkeää, ja olen iloinen, että työryhmä on ymmärtänyt ruotsinkielisen sisällön merkityksen, jotta ruotsinkielinen palvelu voidaan turvata yhtäläisin ehdoin, mutta myös Suomen muiden vähemmistökielten sisältöjä, joissa riippumattoman ja uskottavan tiedon merkitys on tärkeä osa yhteiskuntaan integroitumista, sanoo Ollikainen.

– Raportissa todetaan myös, että Pohjoismaiden välistä ohjelmavaihtoa tullaan kehittämään entisestään, mikä puolestaan tukee ruotsin kielen merkitystä ja ymmärtämistä maassamme, Ollikainen sanoo.

Lisäksi Ollikainen pitää tärkeänä, että mietinnössä todetaan, että Ylen valtakunnallinen ja maakunnallinen uutis- ja lähetystoiminta on turvattava monipuolisen tiedonvälityksen varmistamiseksi.

– Ylellä on erittäin tärkeä rooli Suomen eri alueiden kattamisessa. Siksi on erittäin tärkeää, että Ylen toiminta kattaa jatkossakin koko Suomen tasavertaisesti nykyisellä tasolla ja estää Ylen toiminnan keskittymisen pelkästään pääkaupunkiseudulle. Jos Yle ei ole läsnä maakunnissa, on vaarana, että siellä olisi vain yksi media, mikä ei ole hyväksi median monimuotoisuuden kannalta, Ollikainen toteaa lopuksi.

 
Mikko Ollikainen

Tärkeitä panoksia Pohjanmaalle ensi vuoden talousarviossa

Ingo, Norrback, Ollikainen, Strand
11.12.2024 klo 16:29

Suomalaiset aikuiset maailman kärkeä luku- ja numerotaidoissa

Suomi on maailman paras maa aikuisten luku- ja numerotaidoissa.
Anders Adlercreutz
11.12.2024 klo 09:07

Eduskunnan ympäristövaliokunnalta parannuksia rakennuslakiin

Eduskunnan ympäristövaliokunta on tänään hyväksynyt mietintönsä 1. tammikuuta 2025 voimaan tulevaan uuteen rakennuslakiin tehtävistä muutoksista.
Christoffer Ingo
04.12.2024 klo 15:53

Tärkeä päätös oppimisen tuesta

Eduskunnan sivistysvaliokunta hyväksyi tänään yksimielisesti mietintönsä hallituksen esityksestä laiksi oppimisen tuesta.
Mikko Ollikainen
03.12.2024 klo 16:56

Ryhmäpuheenvuorot

Pohjanmaa ja Suomi nousuun investointien kautta

Christoffer Ingo
28.09.2024 klo 12:58

Parlamentaarinen sopu Ylestä on erittäin tärkeä

Oli kieltämättä aikamoinen rupeama. Pidimme Ylen parlamentaarisessa työryhmässä, jossa toimin varapuheenjohtaja, 33 kokousta ennen kuin löydettiin yhteinen näkemys Ylen tulevaisuuden tehtävistä ja rahoituksesta.
Mikko Ollikainen
24.09.2024 klo 06:28

Tikittävä pommi

On jo jonkin aikaa puhuttu tikittävästä pommista. Myös siitä, että istumme itsemme kuoliaaksi. Kyse on liikkumattomuudesta, joka on yksi tämän päivän suurimmista haasteista kaikissa länsimaissa.
Mikko Ollikainen
29.06.2023 klo 14:42

RKP vastasi hallitustunnitelija Orpon kysymyksiin

Ruotsalainen eduskuntaryhmä
18.04.2023 klo 12:19

Suomi tarvitsee kasvua

Eduskuntavaalit käydään Suomessa huhtikuun 2. päivä. Sen jälkeen uusi eduskunta aloittaa työnsä ja uusi hallitus muodostetaan. On selvää, että talouteen liittyvät kysymykset tulevat olemaan keskiössä seuraavat neljä vuotta.
Anna-Maja Henriksson
19.02.2023 klo 10:49

Liikenneinfra ja investoinnit.

Thomas Blomqvist
13.02.2023 klo 10:40

Laadukas koulutus on kohtalonkysymys

Eduskuntavaalikampanjat ovat päässeet käyntiin. Tämä merkitsee minulle RKP:n puheenjohtajana sitä, että kalenterini täyttyy lukuisista vaalipaneeleista- ja keskusteluista
Anna-Maja Henriksson
29.01.2023 klo 09:20

Poikkeuksellinen vuosi lähenee loppuaan

Poikkeuksellinen vuosi lähenee loppuaan. Vuosi jolloin Putin toi sodan Eurooppaan ja jolloin Suomi yhdessä Ruotsin kanssa haki Nato-jäsenyyttä.
Anna-Maja Henriksson
27.12.2022 klo 14:11

Tavoitteena rajaton pohjoismainen arki

Pohjoismaisen yhteistyön visiona on, että Pohjoismaat ovat maailman kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä. Integraatiotavoitteen saavuttamiseksi rajaesteiden purkaminen ja ennaltaehkäiseminen on avainasemassa.
Thomas Blomqvist
15.12.2022 klo 15:00