Tärkeitä päätöksiä epävarmana aikana

02.10.2022 klo 11:36
Hallitus teki torstaina merkittävän periaatepäätöksen. Suomi rajoittaa voimakkaasti venäläisten matkustamista turismitarkoituksessa Suomeen 30. syyskuuta alkaen.

Venäjän käynnistämä hyökkäyssota Ukrainaa vastaan ja Venäjän julistama liikekannallepano ovat johtaneet Euroopan turvallisuustilanteen muuttumiseen. Valtioneuvosto katsoo, että Venäjän liikekannallepano sekä nopeasti lisääntyvä Suomeen ja Suomen kautta tapahtuva matkailu Venäjältä, vaarantaa Suomen kansainvälistä asemaa ja kansainvälisiä suhteita. Periaatepäätöksellä pyritään lopettamaan turismi ja siihen liittyvä kauttakulku kokonaan. Päätös on mielestäni erittäin tärkeä ja välttämätön. Ei ole oikein, että venäläiset voivat matkustaa turisteina Suomessa, samalla kun Putin ja Venäjä käyvät häikäilemätöntä ja julmaa hyökkäyssotaansa Ukrainassa. 

 

Täällä viikolla olemme myös saaneet huolestuttavia uutisia Itämereltä. Nord Stream -kaasuputkessa on tapahtunut räjähdyksiä.  Valtava määrä kaasua valuu ulos mereen ja sitä kautta ilmakehään. Räjähdykset ovat tapahtuneet Ruotsin ja Tanskan talousalueilla. Vaikuttaa valitettavasti siltä, että kyse on tarkoituksellisesta vahingonteosta. Tämä aiheuttaa epävarmuutta lähialueillamme. 

 

On selvää, että elämme nyt epävarmassa ajassa. Putinin hyökkäyssota Ukrainassa peittää lähes kaiken tumman varjonsa alle. Asioita, joita emme koskaan voineet kuvitella tapahtuvan, tapahtuu nyt lähellä meitä. Inflaatio kiihtyy ja sähkön hinta nousee. Ainoa varma tällä hetkellä on epävarmuus. Voin vakuuttaa, että maan hallitus tekee kaikkensa löytääkseen parhaat ratkaisut maallemme ja kansallemme. Tässä yhteydessä haluan mainita esimerkiksi nyt valmistelussa olevan väliaikaisen sähköenergialaskujen perusteella myönnettävän kotitalousvähennyksen. Niille kotitalouksille, jotka eivät voi täysimääräisesti hyödyntää verovähennystä, otetaan käyttöön väliaikainen sähkötuki.

 

Mutta myös näinä synkkinä aikoina on tärkeä pystyä iloitsemaan hyvistä asioita ja jatkettava asioiden parantamista. Viime viikolla meillä Pohjanmaalla oli paljon iloitsemisen aihetta. Vaasan keskussairaalan uusi H-talo vihittiin käyttöön. Sain kunnian pitää juhlapuheen avajaisissa. Tuntuu todella upealta, että tämä erittäin tärkeä hanke on nyt valmis. On hienoa, että H-talossa yhdistetään sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palveluita tehokkaalla ja joustavalla tavalla. Näin ihmiset ja heidän tarpeensa asetetaan keskiöön. Sekä asiakkaat että henkilökunta huomioiden. Toivon, että saman tyyppisiä hankkeita tullaan tekemään myös muualla Suomessa.

 

H-talon avajaiset tuntuivat myös erityisen arvokkailta siitä syystä, että Vaasan keskussairaalan osalta kaikki ei todellakaan viime vuosina ole ollut itsestäänselvyys. Ja on hyvä muistaa, että asiat eivät tapahdu itsestään. Ne vaativat määrätietoista ja kovaa työtä. Viime hallituskaudella Sipilän hallitus ei halunnut antaa Vaasan keskussairaalalle täyttä ympärivuorokautista päivystystä. Tämä oli minulle, RKP:lle ja koko Pohjanmaalle mahdoton vaihtoehto. Voimakas vaikuttamistyö toi tulosta viime eduskuntavaalien jälkeen. Uusi hallitus antoi Vaasan keskussairaalalle täyden ympärivuorokautisen päivystyksen. 

 

Anna-Maja Henriksson

Tikittävä pommi

On jo jonkin aikaa puhuttu tikittävästä pommista. Myös siitä, että istumme itsemme kuoliaaksi. Kyse on liikkumattomuudesta, joka on yksi tämän päivän suurimmista haasteista kaikissa länsimaissa.
Mikko Ollikainen
29.06.2023 klo 14:42

Suomi tarvitsee kasvua

Eduskuntavaalit käydään Suomessa huhtikuun 2. päivä. Sen jälkeen uusi eduskunta aloittaa työnsä ja uusi hallitus muodostetaan. On selvää, että talouteen liittyvät kysymykset tulevat olemaan keskiössä seuraavat neljä vuotta.
Anna-Maja Henriksson
19.02.2023 klo 10:49

Liikenneinfra ja investoinnit.

Thomas Blomqvist
13.02.2023 klo 10:40

Laadukas koulutus on kohtalonkysymys

Eduskuntavaalikampanjat ovat päässeet käyntiin. Tämä merkitsee minulle RKP:n puheenjohtajana sitä, että kalenterini täyttyy lukuisista vaalipaneeleista- ja keskusteluista
Anna-Maja Henriksson
29.01.2023 klo 09:20

Poikkeuksellinen vuosi lähenee loppuaan

Poikkeuksellinen vuosi lähenee loppuaan. Vuosi jolloin Putin toi sodan Eurooppaan ja jolloin Suomi yhdessä Ruotsin kanssa haki Nato-jäsenyyttä.
Anna-Maja Henriksson
27.12.2022 klo 14:11

Tavoitteena rajaton pohjoismainen arki

Pohjoismaisen yhteistyön visiona on, että Pohjoismaat ovat maailman kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä. Integraatiotavoitteen saavuttamiseksi rajaesteiden purkaminen ja ennaltaehkäiseminen on avainasemassa.
Thomas Blomqvist
15.12.2022 klo 15:00

Vanhentunut saamelaiskäräjälaki on viimein uudistettava

Nykytilanne on kärjistänyt vastakkainasetteluita ja heikentänyt saamelaisväestön luottamusta Suomen valtioon.
Anna-Maja Henriksson
11.11.2022 klo 14:50

Monta rautaa tulessa

Ministerin tehtävissä tottuu ajan myötä siihen, että on joka päivä kyettävä käsittelemään samanaikaisesti sekä pieniä että isoja asioita.
Anna-Maja Henriksson
30.10.2022 klo 14:43

Ryhmäpuheenvuorot

Valtioneuvoston selontekoa julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2025–2028 koskeva palautekeskustelu

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Henrik Wickström.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
12.06.2024 klo 15:00

Välikysymys hallituksen luonto- ja ilmastopolitiikasta

Ryhmäpuheenvuoron esittää edustaja Mikko Ollikainen.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
05.06.2024 klo 15:00

Välikysymys hallituksen talouspolitiikasta  

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Henrik Wickström
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
15.05.2024 klo 15:00

Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2025 - 2028

Lähtekeskustelussa ryhmän puheenvuoron pitäjänä edustaja Otto Andersson.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
07.05.2024 klo 15:00

Välikysymys sairaalaverkosta

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Henrik Wickström.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
23.04.2024 klo 15:02

Ajankohtaiskeskustelu koulurauhasta ja kouluturvallisuudesta      

Ryhmäpuheenvoon pitäjä edustaja Ollikainen
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
17.04.2024 klo 15:00

Välikysymys hallituksen alueellisesti syrjivästä politiikasta

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Anders Norrback.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
20.03.2024 klo 15:10

Ajankohtaiskeskustelu Ukrainan tilanteesta

Ryhmävuoronpitäjä edustaja Anders Norrback.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
21.02.2024 klo 15:00

Valtioneuvoston selonteko eduskunnalle Puolustusvoimien osallistumisesta Naton rauhan ajan yhteisen puolustuksen tehtäviin vuonna 2024

Ryhmäpuheenpitäjä edustaja Joakim Strand
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
21.02.2024 klo 16:00

Välikysymys hallituksen aiheuttamasta työmarkkinakaaoksest

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Otto Andersson
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
20.02.2024 klo 15:26