Första regeringsåret och tack Anna-Maja

15.06.2024 kl. 06:03
I morgon söndag väljer SFP ny ordförande efter Anna-Maja Henriksson som lotsat partiet sen 2016.

Jag vill rikta ett stort tack till Anna-Maja för alla dessa år och även gratulera henne till att bli den första österbottniska SFP:aren invald i Europaparlamentet.

Det fina personliga röstetalet på över 50 000 röster är mycket stort – ett kvitto på väl utfört arbete. Det är otroligt viktigt att vi behåller vår plats i Bryssel också i fortsättningen.

Således är det dags för nästa steg för Anna-Maja. Det unnar jag henne. För lätt har det inte alltid varit som ordförande.

Det är ungefär ett år sedan SFP valde att gå med i regeringen med samlingspartiet, sannfinländarna och kristdemokraterna. Beslutet var svårt och krävde ett långt övervägande av oss i gruppen. Men vår medverkan i regeringen märks efter det första året. Finland skulle se annorlunda ut utan SFP i regeringen, även integrationsfrågor.

Regeringsprogrammet främjar Finlands tvåspråkighet betydligt mer än på länge, mer än i den förra regeringen. Som ett led i detta klubbades avgiftsfriheten kring det så kallade stora språkprovet i plenum i torsdag. Det handlar om språkexamen för statsförvaltningen som påvisar utmärkta kunskaper i finska eller svenska så att språkgrupperna behandlas mera jämlikt.

Vi satsar på svenskundervisningen i skolorna och har framgångsrikt påmint de övriga partierna att vi i varje beslut behöver beakta både finskan och svenskan. Vi är ett tvåspråkigt land, där svenskan ska behandlas jämlikt med finskan, och det behöver synas i regeringens arbete och beslut.

Regeringen satsar på barn och unga i form av fler undervisningstimmar i modersmål och matematik, allt för att främja baskunskaperna.

Vi har arbetat fram lösningar som gynnar investeringar inom den gröna omställningen vilket gynnar den Österbottniska kusten. Vi har även sett till att viktiga infrastruktursatsningar blir av de kommande åren – bland annat på riksåttan omkörningsfilerna på sträckan Lepplax-Edsevö och trafikarrangemangen i Karlebycentrum samt göra förbindelsevägen i Vasa fyrfilig samt förbättrande av flera vägar i regionen. Allt detta kommer inte av sig själv och det är i regeringen man påverkar. Så är den politiska realiteten.

Men, visst tiden i regeringen inte varit lätt. Många tuffa beslut har vi tvingats ta på grund av landets ekonomiska läge. Även förra sommaren var rasismdiskussionen utmanande. Detta tvingade regeringen att arbeta fram ett dokument för hur man arbetar för att motverka rasismen i Finland. Ett otroligt viktigt papper som måste följas upp.

Innan den kommande sommarledigheten kvarstår flera frågor i både riksdag och regering. Jag har själv tillbringat en hel del tid i YLE parlamentariska arbetsgrupp under vintern och våren och innan ledigheterna är målet att vi ska vara klara med arbetet om YLEs framtida roll och finansiering.

Den omdebatterade gränslagen är också aktuell. DCA-avtalet mellan USA och Finland, vilket kompletterar vårt Natomedlemskap, kommer också att behandlas innan sommarpausen.

Vi i SFP går mot ett spännande partiordförandeval. Oavsett vem av kandidaterna som bli vald kommer SFP att vara i trygga händer. Jag vill passa på att önska den blivande partiordförande lycka till med det kommande uppdraget och alla en riktigt skön fortsättning på sommaren.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Interpellation om minister Rydmans ställning

Gruppanförande hållet av ledamot Otto Andersson,
20.06.2024 kl. 12:41

Responsdebatt om statsrådets redogörelse om planen för de offentliga finanserna för 2025–2028

Gruppanförande framfört av riksdagsledamot Henrik Wickström.
12.06.2024 kl. 15:00

Interpellation om regeringens miljö- och klimatpolitik

Gruppanförande hållet av ledamot Mikko Ollikainen.
05.06.2024 kl. 15:00

Interpellation om regeringens finanspolitik 

Gruppanförande hållet av ledamot Henrik Wickström.
15.05.2024 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om planen för de offentliga finanserna 2025–2028

Gruppanförandet under remissdebatten framfördes av ledamot Otto Andersson.
07.05.2024 kl. 15:00

Interpellation om sjukhusnätverket

Gruppanförandet hållet av ledamot Henrik Wickström.
23.04.2024 kl. 15:03

Aktualitetsdebatt om skolfred och skoltrygghet      

Gruppanförande hållet av ledamot Ollikainen.
17.04.2024 kl. 14:59