Aktuellt

Begränsa inte studierätten!

Svenska riksdagsgruppen anser att en begränsning av studierätten till nio år är fel metod att effektivera studierna. Riksdagsgruppen vill inte ge avkall på den akademiska friheten i den kommande studiestödslösningen.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
26.02.2004 kl. 00:00

Beslut om sänkta arbetsgivaravgifter behövs i vår!

För att förbättra sysselsättningen bör regeringen bredda åtgärderna genom att sänka arbetsgivaravgifter och se över momsen inom den arbetskraftsintensiva servicesektorn. Genom dessa åtgärder stärks sysselsättningen och därmed den inhemska köpkraften och företagens vilja att anställa.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
19.02.2004 kl. 00:00

Svenska riksdagsgruppen stöder fler obligatoriska ämnen i studentexamen

Svenska riksdagsgruppen ställer sig kritiskt till förslaget om att minska antalet obligatoriska ämnen i studentexamen. Gymnasiets uppgift är att ge en bred, allmänbildande utbildning som öppnar vägen för vidare utbildning. Studentexamen bör motsvara gymnasiets uppgift. Därför anser svenska riksdagsgruppen att studentexamen hellre bör innehålla fler obligatoriska ämnen än färre.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
12.02.2004 kl. 00:00

Gestrin stöder inte tvångsinlösning av tomtmark

Svenska riksdagsgruppens ordförande Christina Gestrin anser att minister Manninens förslag om tvångsinlösning av mark ( Hbl 9.1)inte är rätt metod för att påskynda byggandet i huvudstadsregionen. Man kan t.o.m. ifrågasätta det kloka i att ytterligare påskynda byggnadstakten i denna region eftersom byggnadstempot är mycket högt uppskruvat redan nu.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
09.02.2004 kl. 00:00

Samarbetsminister Enestam om Norrbacks TV-utredning: Nu finns möjligheterna för Nordiskt TV-tittande

Ole Norrback har gett oss en utmärkt rapport som visar att det nu finns tekniska möjligheter till att titta på de nordiska grannländernas TV-program. Vi behöver nu en konkret uppföljning av projektet. En bra arbetsfördelning är att TV-bolagen skulle ställa sin sakkunskap till förfogande, t.ex. inom ramen för det etablerade Nordvisionssamarbetet. Nordiska ministerrådet kunde för sin del stå för kostnaderna, sade samarbetsminister Jan-Erik Enestam i en kommentar till Norrbacks rapport.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
20.01.2004 kl. 00:00

Kvinnliga företagares sociala förmåner bör stärkas

Alla medborgare borde ha samma socialskydd gällande sjukdom och jämlika förutsättningar för att bilda familj. Nu saknar företagare dessa rättigheter och situationen är speciellt svår för unga kvinnor, påminner Svenska riksdagsgruppen.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
02.12.2003 kl. 00:00

Svenska riksdagsgruppen lättad över att barnens psykanslag höjdes

Svenska riksdagsgruppens ordförande Christina Gestrin är mycket nöjd över att psykvården för barn och unga fick ökade anslag i budgeten. Hon är samtidigt besviken över att ingen stödde kravet på ökade anslag för Folktinget.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
27.11.2003 kl. 00:00

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35