Svenska riksdagsgruppen lättad över att barnens psykanslag höjdes

27.11.2003 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppens ordförande Christina Gestrin är mycket nöjd över att psykvården för barn och unga fick ökade anslag i budgeten. Hon är samtidigt besviken över att ingen stödde kravet på ökade anslag för Folktinget.

– Balansen är bra i det budgetpaket som vi kom överens om. Hälften av pengarna går till att underhålla vägnätet på landsbygden som annars riskerar att förfalla.
– Viktigast var regeringsgruppernas beslut om att anslagen för mentalvårdstjänster för barn och unga höjs med sju miljoner euro. På det sättet kan terapin för barn under 16 år kan fortsätta, trots att finansieringen inte kommer från FPA, säger Gestrin i ett pressmeddelande.

Svenska riksdagsgruppen är också nöjd över att man fick igenom kravet på ökade anslag för att tillrätta en ny tjänst som adoptionsnämndens sekreterare, samt att man kunde öka finansiering-en för samernas social- och hälsovård på de samiska språken.

– Det är bra att måltidsstöden för studerande nu höjs med två miljoner euro. Det verkliga beho-vet, som gäller studerandenas bostadstillägg, har vi dock inte glömt. Regeringen måste åter-komma till den frågan i december då utredningarna vid undervisningsministeriet blir klara, anser Gestrin.

– Regionalpolitiskt var det viktigt att vi ökade anslagen för kollektivtrafiken. På det sättet kan vi trygga tågtrafiken mellan Karis och Hangö också under nästa år.
– Vi satt också in lite mer pengar för en del miljöprojekt som kräver snabb tilläggsfinansiering, t.ex. sanering av förorenad jord, påpekar Gestrin.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35