Poikkeuksellinen vuosi lähenee loppuaan

27.12.2022 klo 14:11
Poikkeuksellinen vuosi lähenee loppuaan. Vuosi jolloin Putin toi sodan Eurooppaan ja jolloin Suomi yhdessä Ruotsin kanssa haki Nato-jäsenyyttä.

Helmikuun 24. päivänä Venäjä aloitti julman hyökkäyksenä Ukrainaan. Se, mitä olin pelännyt, kävi toteen. Muistan edelleen todella epämiellyttävän tunteen, jonka koin sinä kauheana aamuna. Uskon, että moni suomalainen tunsi samoin. Samalla ajattelin, että on syytä pitää pää kylmänä ja työskennellä Suomen Nato-jäsenyyden puolesta. Jo samana päivänä kokoontui ns. TP-UTVA, eli hallituksen ja presidentin yhteinen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta. TP-UTVA:ssa jäseniä ovat tasavallan presidentin lisäksi hallituspuolueiden puheenjohtajat ja ulko- sekä puolustusministeri. Ja näitä kokouksia oli paljon. Kaatuneiden muistopäivänä, toukokuussa pidimme ratkaisevan TP-UTVA-kokouksen, jossa päätettiin, että Suomi hakee Naton jäsenyyttä. Eduskunta hyväksyi sitten esityksen valtavalla enemmistöllä: 188–8!

Kansan mielipide Suomessa muuttui kirjaimellisesti yhdessä yössä. RKP:n pitkäjänteinen työ Nato-jäsenyyden puolesta on ollut tuloksellista. Päätös tuntuukin tärkeimmältä, jota olen ollut mukana päättämässä poliittisen urani aikana. Nyt jäljellä on enää kahden maan, Turkin ja Unkarin ratifioinnit. Toivottavasti saamme puolustusliiton täyden jäsenyyden ensi vuonna.

Hallituskausi on kohta loppu. On tapana sanoa, että aika menee nopeasti, kun on hauskaa. Nyt ei kuitenkaan ole ollut hauska kausi. Päinvastoin, kaudesta tuli täysin erilainen kuin, mitä odotin. Maailmanlaajuinen pandemia ja kaikki siihen liittyvä. Julma sota Euroopassa ja sitä seuraava energiakriisi sekä kiihtyvä inflaatio. Samalla olen ylpeä siitä, mitä hallitus on saanut aikaan näistä kohtuuttomista haasteista huolimatta. Kun sisäpoliittiset otsikot täyttyvät erilaisista kiistoista, on helppo unohtaa, että nykyinen hallitus on onnistunut tekemään erittäin monta tärkeää uudistusta.

Sote-uudistus astuu voimaan 1.1.2023 yli kymmenen vuoden valmistelun ja monen kaatuneen uudistusmallin jälleen. Vaasan keskussairaala on saanut täyden ympärivuorokautisen päivystyksen. Perhevapaauudistus ja maksuuton toisen asteen koulutus on toteutettu. Ja työllisyysaste on nousemassa 75 prosenttiin.

Oikeusministerinä haluan erityisesti nostaa esille historiallisen seksuaalirikosuudistuksen. Sen myötä raiskauksen määritelmä muuttuu suostumusperusteiseksi ja lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistukset ankaroituvat tuntuvasti. Samoin haluan mainita useat toimenpiteet ylivelkaantumisen torjumiseksi. Näiden asioiden eteen olen henkilökohtaisesti tehnyt paljon töitä.

Myös Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan kannalta vaalikausi on ollut hyvä. Me RKP:ssä olemme pitkään tehneet töitä sen eteen, että valtatie 8 saisi lisää ohituskaistoja ja että tiestä tehtäisiin turvallisempi. Ja tällä vaalikaudella hallitus on osoittanut tähän määrärahoja. Ilahduttavaa oli myös panostus rautatien nopeuttamiseksi Seinäjoen ja Vaasan välillä. Hallitus on myös päättänyt, että kansallisarkistoa kehitetään niin, että arkiston toiminnot säilyvät Vaasassa. Uusimmat hyvät uutiset tulivat viime viikolla, kun eduskunta myönsi ns. joululahjarahaa usealle hankkeelle Pohjanmaalla. Rahoitusta saavat mm. yritysten kansainvälistyminen Viexpon kautta ja useat tiehankkeet kuten Vöyrintie. On hyvä muistaa, että asiat eivät tapahdu itsestään, vaan ne vaativat kovaa työtä.

Aivan lopuksi haluan toivottaa kaikille lukijoille hyvää uutta vuotta!

Anna-Maja Henriksson

Meillä aikuisilla on vastuu siitä, miten puhumme tulevaisuudesta! 

Eduskunta kävi torstaina ajankohtaiskeskustelu hyvinvoinnista ja jaksamisesta.
Sandra Bergqvist
14.06.2024 klo 09:52

Luonnon monimuotoisuus on tärkeä huoltovarmuudelle!

Eduskunta on tänään keskustellut hallituksen luonto- ja ilmastopolitiikkaa koskevasta välikysymyksestä. Aihe on ajankohtainen, koska tänään vietetään maailman ympäristöpäivää.
Mikko Ollikainen
05.06.2024 klo 15:20

Henriksson haluaa turvata maksuttomat oppimateriaalit toisella asteella

Hallituksen kehysriihessä päätettiin osana hallituksen säästötoimia, että toisen asteen oppimateriaalit tulevat maksullisiksi siitä vuodesta alkaen, jona opiskelija täyttää 19 vuotta.
Anna-Maja Henriksson
27.05.2024 klo 14:54

Uusi omistajapoliittinen periaatepäätös painottaa kestävää kasvua ja vastuullista omistajuutta

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz on tänään 23. toukokuuta 2024 esitellyt hallituksen uuden omistajapoliittisen periaatepäätöksen. Periaatepäätös on valtio-omisteisten yhtiöiden omistajaohjauksen keskeisin dokumentti.
Anders Adlercreutz
23.05.2024 klo 20:03

Hyviä uutisia rantaradalle

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz on tyytyväinen hallituksen lisätalousarvion päätökseen panostaa 30 miljoonaa euroa rantaradan rataosuuteen Kauklahden ja Karjaan välillä. Panostus on osa hallituksen investointiohjelmaa.
Anders Adlercreutz
22.05.2024 klo 11:13

RKP:n ministeriryhmä korostaa perustuslakivaliokunnan uuden rajalain käsittelyn tärkeyttä

Hallitus antoi 21.5. eduskunnalle lakiesityksen väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi.
Adlercreutz, Bergqvist, Henriksson
21.05.2024 klo 15:06

Tärkeitä panostuksia valtatie 8:aan ja Rantarataan hallituksen lisätalousarviossa

Hallitus hyväksyi tiistaina 21.5. hallituksen esityksen vuoden 2024 toiseksi lisätalousarvioksi.
Anna-Maja Henriksson
21.05.2024 klo 16:18

Ryhmäpuheenvuorot

Valtioneuvoston selontekoa julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2025–2028 koskeva palautekeskustelu

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Henrik Wickström.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
12.06.2024 klo 15:00

Välikysymys hallituksen luonto- ja ilmastopolitiikasta

Ryhmäpuheenvuoron esittää edustaja Mikko Ollikainen.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
05.06.2024 klo 15:00

Välikysymys hallituksen talouspolitiikasta  

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Henrik Wickström
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
15.05.2024 klo 15:00

Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2025 - 2028

Lähtekeskustelussa ryhmän puheenvuoron pitäjänä edustaja Otto Andersson.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
07.05.2024 klo 15:00

Välikysymys sairaalaverkosta

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Henrik Wickström.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
23.04.2024 klo 15:02

Ajankohtaiskeskustelu koulurauhasta ja kouluturvallisuudesta      

Ryhmäpuheenvoon pitäjä edustaja Ollikainen
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
17.04.2024 klo 15:00

Välikysymys hallituksen alueellisesti syrjivästä politiikasta

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Anders Norrback.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
20.03.2024 klo 15:10

Ajankohtaiskeskustelu Ukrainan tilanteesta

Ryhmävuoronpitäjä edustaja Anders Norrback.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
21.02.2024 klo 15:00

Valtioneuvoston selonteko eduskunnalle Puolustusvoimien osallistumisesta Naton rauhan ajan yhteisen puolustuksen tehtäviin vuonna 2024

Ryhmäpuheenpitäjä edustaja Joakim Strand
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
21.02.2024 klo 16:00

Välikysymys hallituksen aiheuttamasta työmarkkinakaaoksest

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Otto Andersson
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
20.02.2024 klo 15:26