Kohti valoisampia aikoja

18.04.2021 klo 07:20

Pimeän vuodenajan jälkeen kuljemme vihdoinkin kohti valoisampia aikoja. Tämä pätee sekä säähän että toivottavasti hiljalleen myös koronaepidemiaan. Arkemme on pitkään ollut epidemian sanelemaa ja olemme joutuneet elämään eri rajoitusten kanssa kauan. Tautitilanne näyttää jo positiivisia merkkejä, mutta samalla koronaväsymys painaa meitä kaikkia. Lapset ja nuoret kokevat olevansa eristettyinä ystävistään ja harrastuksistaan. Monella yrittäjällä on ollut raskasta.

Siksi onkin helpottavaa todeta, että nyt todellakin on aika suunnata katse tulevaisuuteen. Rajoitukset näyttävät tepsineen ja tautimäärät laskevat, vaikka valtakunnalliset ilmaantuvuusluvut vielä ovat korkeat. Meillä on siis edellytykset vastuullisesti ja asteittain avata yhteiskunnan toimintoja. Hallitus on antanut luonnoksen exit-strategiasta, joka toimii rajoitusten purkamisen tiekarttana takaisin normaaliin arkeen. Edellytyksenä on kuitenkin, että tartuntamäärät jatkavat laskuaan. Siksi olisi varsin tärkeää, että jokainen malttaisi vielä noudattaa paikallisia koronasuosituksia. Rajoitusten purku koskettaa meitä kaikkia. Itse olen pitänyt tärkeänä, että ehdotus on ollut avoimesti kommentoitavana. On tärkeää saada kansalaisyhteiskunnan, yritysten ja kuntien kannat asiaan. Kaikkien näkemykset ovat tärkeitä tässä työssä, sillä olemme kaikki samassa veneessä. Yhteinen vihollinen on virus.

Tarkoituksena on siis pikkuhiljaa, kun tautitilanne sen sallii purkaa rajoituksia ja siirtyä kohti normaalia, aloittaen lapsia ja nuoria koskevista rajoituksista. Siirtyminen takaisin lähiopetukseen oli tärkeä askel oppilaille, opettajille ja perheille. Myös nuorten harrastustoiminta on tärkeä saada käyntiin. Toukokuussa on tarkoitus, että myös museot avataan ja kirjastoissa saisi taas viettää aikaa.

Rokotekattavuuden parantuminen yhdistettynä viruksen sesonkikäyttäytymiseen tulee luultavasti lähitulevaisuudessa kohentamaan tilannetta. Toivon, että tämän myötä vanhempi väestö pääsisi laajemmin nauttimaan toistensa seurasta ja viettämään aikaa perheidensä ja ystäviensä kanssa.

Mielestäni meidän tulee myös ottaa huomioon, että sisällä ja ulkona järjestettävät tapahtumat ovat viruksen leviämisen kannalta vähän eri asioita. Urheilutapahtumat ja kesäteatterit kuuluvat olennaisesti monen kesään. Jos kaikki menee hyvin, voisimme jo kesällä istua katsomossa nauttimassa tunnelmasta. EU:ssa työstetään myös rokotepassia, jonka avulla matkustaminen helpottuisi. Tämä on hyvä asia, mutta haastava kokonaisuus kun emme tiedä voiko rokotteen saanut henkilö tartuttaa muita. Siksi on vielä auki, minkä merkityksen todistukselle voi antaa.

Niissä maakunnissa, jossa ravintolat ovat olleet kokonaan suljettuna, odotetaan jo kovasti niiden aukeamista maanantaista 19.4. alkaen. Meitä on varmasti monta, jotka kaipaavat lähikahvilansa tai lempiravintolansa annoksia. Aukioloaikoja ja asiakasmääriä tullaan kuitenkin aluksi rajoittamaan riippuen maakunnan epidemiatilanteesta. Tämä tarkoittaa sitä, että n.k. perustason maakunnissa ravintolat saisivat olla auki kello 23 asti. Muilla alueilla on voimassa tiukemmat säännöt. Toivon mukaan voisimme kesäkuussa kokonaan luopua näistä rajoituksista.

Olennaista on, että meidän kaikkien yhteinen ponnistus tartuntojen vähentämiseksi tuottaa tulosta. Olen tyytyväinen siihen, että perustasolla olevalla Etelä-Pohjanmaalla tartuntaluvut ovat koko maan tasolla verrattain alhaiset ja että myös Pohjanmaalla luvut ovat viime aikoina kääntyneet hienosti laskuun. Haluan kiittää kaikkia siitä todella hienosta työstä, jota on tehty. Toivottavasti tämä positiivinen kehitys jatkuu kulkiessamme kesää kohti.

Anna-Maja Henriksson

Koulutuspoliittinen keskustelu on tarpeen

Mikko Ollikainen
05.05.2021 klo 14:30

Susikantaa pitäisi voida rajoittaa jatkossa tehokkaammin

Kansalaisaloite suden kannanhoidollisen metsästyksen käsittely aloitettiin, maa- ja metsätalousvaliokunnassa.
Anders Norrback
27.04.2021 klo 12:53

Kilpailukyky ratkaisee teollisuuden tulevaisuuden

Thomas Blomqvist
21.04.2021 klo 18:06

Bergqvist haluaa sujuvamman lupamenettelyn kotimaiselle kalanviljelylle

Kansanedustaja Sandra Bergqvist (RKP) on tänään jättänyt kirjallisen kysymyksen siitä, miten hallituksen tavoite kasvattaa kotimaisen kalan kulutusta tulisi varmistaa ja miten kotimaista kalanviljelyä voitaisiin edistää. Kysymyksen ovat allekirjoittaneet myös kansanedustajat Anders Norrback (RKP) ja Mikko Ollikainen (RKP).
Sandra Bergqvist
20.04.2021 klo 15:57

Suomi sai ensimmäisen valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman

Valtioneuvosto on tänään luovuttanut ensimmäisen valtakunnallisen liikennesuunnitelman eduskunnalle. 
Mikko Ollikainen
15.04.2021 klo 15:57

Panostuksia nuorten mielenterveyteen tehtävä välittömästi

Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (RKP) peräänkuuluttaa välittömiä toimia nuorten ja opiskelijoiden mielenterveyden edistämiseksi.
Veronica Rehn-Kivi
14.04.2021 klo 15:14

Työperäinen maahanmuutto kaipaa uutta otetta

Tarvitsemme radikaalisti nopeampia lupaprosesseja ja kunnon muokkauksen asenteisiin työperäistä maahanmuuttoa kohtaan.
Anders Adlercreutz
13.04.2021 klo 10:02

Ryhmäpuheenvuorot

Valtioneuvoston koulutuspoliittinen selonteko

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Mikko Ollikainen.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
05.05.2021 klo 14:30

Lähetekeskustelu valtioneuvoston EU-politiikkaa koskevasta selonteosta

Ryhmäpuheenvuoro 24.2.2021. Puheen esitti edustaja Eva Biaudet.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
24.02.2021 klo 15:00

Välikysymys Suomen osallistumisesta EU:n elpymispakettiin

Ryhmäpuheenvuoron pitäjänä edustaja Joakim Strand.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
16.02.2021 klo 14:59

Euroopan unionin omien varojen järjestelmä

Lähetekeskustelu 10.2 2021 Euroopan unionin omien varojen järjestelmästä. Ryhmäpuheenvuoron pitäjänä edustaja Anders Norrback.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
10.02.2021 klo 14:43

Valtiopäivien avauskeskustelu

Ryhmäpuheenvuoro piti eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
09.02.2021 klo 15:00

Budjetin palautekeskustelu 15.12.2020

Ryhmäpuheenvuoro, Anders Adlercreutz.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
15.12.2020 klo 12:07

Palautekeskustelu liittyen Sote-uudistukseen.

Ryhmäpuheenvuoro 14.12 2020.. Puhujana edustaja Veronica Rehn-Kivi
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
14.12.2020 klo 14:48

Valtioneuvoston selonteko Suomen kestävän kasvun ohjelmasta

Ryhmäpuheenvuoro 1.12.2020, Joakim Strand, Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
01.12.2020 klo 14:30

Valtioneuvoston selonteko Suomen osallistumisen jatkamisesta turvallisuussektorin koulutusyhteistyössä Irakissa

Ryhmäpuheenvuoro 30.11.2020, Anders Norrback, Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
30.11.2020 klo 15:00

Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko

Ryhmäpuheenvuoro 11.11.2020, Eva Biaudet, Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
11.11.2020 klo 14:59