Kohti uutta normaalia

17.05.2020 klo 06:56
Me suomalaiset olemme yhdessä onnistuneet hidastamaan koronaviruksen leviämistä niin hyvin, että on tullut aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

On tullut aika avata yhteiskunta asteittain ja harkitusti. Kirjastoista on reilun viikon ajan saanut lainata kirjoja, ja monet lapset iloitsivat päästessään torstaina takaisin kouluun. Viimeiset kaksi kuukautta ovat vaatineet paljon niin lapsilta, vanhemmilta kuin opettajiltakin. Kiitos, että olette jaksaneet niin hyvin.

Suomen ja muiden Schengen-maiden välinen työmatkaliikenne on ollut sallittua torstaista alkaen, ja laivat saavat taas myydä matkustajalippuja. Hallitus ei kuitenkaan suosittele vapaa-ajan matkoja muihin maihin. Siksi tänä kesänä paras vaihtoehto voikin olla vaikkapa mökkiloma koti-Suomessa.

Nämä ensiaskeleet vievät meitä vähitellen kohti uutta normaalia. Kesäkuun alussa avataan museot, teatterit, urheilutilat ja nuorisotilat. Myös ravintolat ja kahvilat saavat avata ovensa asteittain 1.6. alkaen.

Yhteiskunnan avaaminen on tehtävä turvallisesti ja hallitusti samalla kun koronatestauksia lisätään ja tartuntaketjuja jäljitetään, jotta sairastuneet saadaan hoitoon ja tarvittaessa eristyksiin. Testauksen lisääminen kesäkuussa esimerkiksi 10 000 testiin päivässä olisi tärkeää. Niin yksilöille kuin työnantajillekin luo turvaa tieto siitä, että testauskapasiteetti riittää.

Kokoontumisrajoitukset ovat edelleen voimassa, mutta kesäkuun alusta julkisten kokoontumisten osalta rajoitusta nostetaan 10 hengestä 50 henkeen. Esimerkiksi kesäteattereiden on mahdollista saada lupa myös yli 50 hengen yleisöille, kunhan rajattu ulkotila on riittävän suuri. Silloinkin on tärkeä pitää riittävät etäisyydet ja pitää kiinni hyvästä käsihygieniasta.

Kaiken kaikkiaan kyse on tasapainon löytämisestä kaikissa hallituksen tekemissä päätöksissä. Suosittelemme edelleen ikäihmisille fyysisten kontaktien välttämistä mahdollisuuksien mukaan. Näin siksi, että koronavirus on osoittautunut vaarallisemmaksi vanhemmille ihmisille sekä riskiryhmiin kuuluville. Useimmalle meistä läheisten tapaaminen on kuitenkin myös koronan aikaan tärkeää. Siinä on kyse elämänlaadusta ja hyvinvoinnista. Niitä voi muun muassa parantaa liikkumalla ja ulkoilemalla, mitä suosittelenkin kaikkia tekemään mahdollisuuksien mukaan.

Monet vanhemmat ihmiset ovat kysyneet minulta lasten ja lastenlasten tapaamiseen liittyvistä ohjeistuksista. Minusta kaikkien on tärkeää voida pitää yhteyttä läheisiin ja rakkaisiin. On kuitenkin muistettava pitää riittävää etäisyyttä. Siksi läheisiä on hyvä tavata ulkona – puistossa, metsässä tai puutarhassa. Jokainen meistä päättää lopulta tietysti itse, miten haluaa toimia.

Hallitus haluaa mahdollistaa turvallisia sosiaalisia kontakteja ikäihmisille ja siksi kehotamme palvelutaloja löytämään uusia tapoja toteuttaa niitä. On jo olemassa hyviä esimerkkejä siitä, kuinka vanhuksille on otettu käyttöön ”tapaamiskontteja”, jotka on miellyttävästi sisustettu ja jossa esimerkiksi muistisairas äiti saa jakaa tyttärensä kanssa kahvihetken ja syödä suklaata.

Vaikka joitakin rajoituksia nyt kevennetäänkin, on muistettava varovaisuus. On edelleen olemassa riski, että tauti alkaa levitä uudelleen. Siksi on ensisijaisen tärkeää, että jatkamme ohjeistusten ja suositusten noudattamista.

Lopuksi voin ilolla todeta, että yhteistyö hallituksen sisällä sujuu hyvin. Maaliskuun alussa vierailin Vaasan keskussairaalassa, ja toin ministeri Kiurun kanssa tiedon siitä, että Vaasa saa potilasturvallisuuden kehittämiskeskuksen. Nyt asia on valmis ja kaikki päätökset virallisesti tehty. Tästä saamme kaikki pohjalaiset iloita!

Anna-Maja Henriksson

Ruovikon niitolla parannetaan vesien tilaa ja rantojen viihtyvyyttä

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen vierailivat tänään Kirkkonummen Långvikissa tutustumassa John Nurmisen Säätiön Rannikkoruokohankkeeseen.
Anders Adlercreutz
20.11.2020 klo 18:13

Henriksson laitonta uhkausta koskevasta lakimuutoksesta:   Tärkeä askel maalittamisen torjumisessa

Eri ammattiryhmien kohtaama uhkailu ja häirintä ovat lisääntyneet viime aikoina. Hallitus antoi tällä viikolla esityksen rikoslain muuttamisesta siten, että laiton uhkaus olisi yleisen syytteen alainen, jos laiton uhkaus kohdistuu henkilöön hänen työtehtävänsä tai julkisen luottamustoimensa vuoksi
Anna-Maja Henriksson
20.11.2020 klo 16:09

Kaikilla lapsilla on oikeus hyvään elämään ja uskoon tulevaisuuteen

Tänään 20 marraskuuta vietetään lapsen oikeuksien päivää. Päivän tarkoituksena on huomioida lapsen hyvinvointia ja lisätä YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta.
Veronica Rehn-Kivi
20.11.2020 klo 15:08

Norrback toivottaa tervetulleeksi kansalaisaloitteen suden kannanhoidollisesta metsästyksestä

Kansanedustaja Anders Norrback (RKP) toivottaa tervetulleeksi keskustelun kansalaisaloitteesta, suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamisesta, jota käsitellään eduskunnan täysistunnossa.   
Anders Norrback
19.11.2020 klo 10:36

Nopeat ja luotettavat verkkoyhteydet ovat valttämättömiä

Eduskunnassa käydään tänään lähetekeskustelua laista laajakaistarakentamisen tuesta. Hallitusohjelman mukaan laajakaistatukiohjelmaa jatketaan. Tukiohjelma suunnataan alueille, joille kaupallista laajakaistaa ei ole tulossa ennen vuotta 2025. Kansanedustaja Sandra Bergqvist (RKP) pitää esitystä tervetulleena.
Sandra Bergqvist
18.11.2020 klo 18:12

Lasten ja nuorten on saatava apua mielenterveysongelmiin oikeaan aikaan

Tällä viikolla vietetään mielenterveysviikkoa. Mielenterveysviikkoa vietetään aina marraskuussa. Tämän vuoden teemana on ”mistä tietää?”, ja sen tavoitteena on rohkaista ihmisiä pohtimaan omaa vointiaan ja hakemaan apua mielen haasteisiin ajoissa. Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (RKP) tukee kampanjaa.
Veronica Rehn-Kivi
18.11.2020 klo 10:33

Erittäin tärkeitä kirjauksia uudessa liikennesuunnitelmassa

Valtakunnallinen liikennesuunnitelma on mielestäni yksi tärkeimmistä liikenteen ja infrastruktuuriin liittyvistä asiakirjoista jota on koskaan tehty. Suunnitelmaa on odotettu pitkään ja vaikuttaa kaikkien arkeen monella tavalla.
Mikko Ollikainen
17.11.2020 klo 16:23

Naisten rooli tulevaisuuden maanpuolustuksessa

Naisten hakeutuminen vapaaehtoiseen asepalvelukseen on kasvanut rytinällä viime vuosina.
Eva Biaudet
13.11.2020 klo 06:35

Turvallisuuspolitiikassa laaja agenda

Suomi korostaa ihmisoikeuksien, oikeusvaltion ja tasa-arvon aktiivista edistämistä.
Eva Biaudet
11.11.2020 klo 15:10

Agenda 2030 tarvitsee Pohjoismaisen otteen

Pohjoismainen ajattelutapa on tärkeä luodessamme hiilineutraalia yhteiskuntaa. Mikko Ollikainen (RKP) viittasi Pohjoismaiden ministerineuvoston Suomen puheenjohtajakauden tuoreeseen ohjelmaan eduskunnan Agenda 2030-toimintaohjelman väittelyssä keskiviikkona. 
Mikko Ollikainen
04.11.2020 klo 14:45

Ryhmäpuheenvuorot

Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko

Ryhmäpuheenvuoro 11.11.2020, Eva Biaudet, Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
11.11.2020 klo 14:59

Agenda2030 – Kohti hiilineutraalia hyvinvointiyhteiskuntaa

Ryhmäpuheenvuoro 4.11.2020. Edustaja Mikko Ollikainen.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
04.11.2020 klo 15:00

Vuoden 2021 talousarvioesityksen lähetekeskustelu

Ryhmäpuheenvuoron pitäjä edustaja Anders Adlercreutz
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
07.10.2020 klo 11:22

Välikysymyskeskustelu 30.9.2020

Ryhmäpuheenvuoro pitäjä edustaja Anders Norrback
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
30.09.2020 klo 15:00

Pääministerin ilmoitus EU:n elpymisrahastosta

Ryhmäpuheenvuoron pitäjänä edustaja Eva Biaudet.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
09.09.2020 klo 14:54

Vuoden 2020 viides lisätalousarvioesityksen lähetekeskustelu.

Ryhmille annettiin 2 minuutin pituisen puheenvuoron. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenvuoron piti edustaja Anders Adlercreutz.
Anders Adlercreutz
08.09.2020 klo 16:18

Neljäs lisätalousarvio

Lähetekeskustelussa ryhmäpuheenvuoron piti edustaja Joakim Strand
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
10.06.2020 klo 15:29

Palautekeskustelu julkisen talouden suunnitelmasta

Ryhmäpuheenvuoron piti edustaja Veronica Rehn-Kivi 9.6.2020.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
09.06.2020 klo 15:30

Valtioneuvoston selonteko EU:n taisteluosaston valmiusvuorosta 1.7.–31.12.2020

Ryhmäpuheenvuoro 6.5.2020, Eva Biaudet, Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
06.05.2020 klo 18:00

Valtioneuvoston asetus valmiuslain 86, 88, 93 ja 94 §:ssä säädettyjen toimivaltuuksien käytön jatkamisesta

Ryhmäpuheenvuoro, edustaja Anders Adlercreutz. Puhe on kaksikielinen.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
06.05.2020 klo 14:58