Aktualitetsdebatt 1000 dagar sedan Ukraina-kriget inleddes

19.11.2024 kl. 14:24
Gruppanförande, Svenska riksdagsgruppen, Otto Andersson, 19.11.2024

Ärade talman,

 “ Nu har maskerna fallit. Vi ser bara krigets kalla ansikte.” konstaterade president Sauli Niinistö. Den 24. februari 2022 blev för evigt ett mörkt kapitel i mänsklighetens historia. Nu idag är det 1000 dagar sedan Ryssland inledde sitt hänsynslösa anfallskrig mot Ukraina.

 

I 1000 dagar har lidande och förstörelse varit vardag för Ukraina och Ukrainas folk. Det har med all tydlighet blivit klart att Ryssland inte skyr några som helst medel. Folkrätten och den humanitära rätten har för länge sedan fått gett vika för sexuellt våld, brutalitet mot civila och samt andra krigsbrott.

 

Samtidigt har Ukraina och Ukrainas folk oerhört tappert kämpat för sin frihet mot en brutal fiende. Och denna kamp hedrar vi idag. Det är viktigt att minnas att Ukrainas kamp för frihet handlar förutom landets egen självständighet, också om hela Europas säkerhet, mänskliga rättigheter och demokratin.

 

Ärade talman

Ukrainas sak är vår. Finlands stöd för Ukraina fortsätter starkt och enat. Ukraina och det ukrainska folket behöver få allt stöd de behöver. Såväl militärt, ekonomiskt och civilt.

 

Finland har hittills levererat 24 försvarsmaterialpaket till Ukraina. Det finns inga begränsningar gällande användningen av de vapen som Finland donerar till Ukraina, så länge de används till självförsvar och i enlighet med internationell rätt. Detta borde vara fallet också gällande material som ges från övriga västländer. Därför är gårdagens besked om att USA upphäver sina tidigare restriktioner, välkommen.

 

Finland har också samarbetat med Ukraina för att främja utbildning, rättsstaten, samt energi- och miljösäkerheten. Jag vill också betona alla de frivilliga insatser som gjorts av så många finländare.

 

Det är glädjande att det här i riksdagen hela tiden funnits en bred politisk enighet om stödet till Ukraina. Detta är tyvärr inte fallit på alla håll i Europa.  Vi har sett en oroväckande utveckling där Putinvänliga krafter på ytterkanterna vinner terräng.

 

Också det kommande maktskiftet i USA väcker frågor. Klart är att Europa måste ta ett större ansvar för stödet till Ukraina. Kostnaden för stödet, hur stor den än kan verka, bleknar i jämförelse med de kostnader och det lidande som skulle följa om vi vänder Ukraina ryggen.

 

Det är också skäl att betona att en eventuell fredslösning måste ske på Ukrainas villkor, inte tvärtom.

Återuppbyggnaden av Ukraina kommer att kräva massiva insatser. Stödjande av en stark demokratisk rättsstat, utbildningen och ett mångsidigt civilsamhälle är centralt. Finland ska fortsätta vår långvariga linje – att främja rättigheter för kvinnor, flickor, personer med funktionsnedsättning och sexuella minoriteter.

 

Finland och Finlands folk står vid Ukrainas sida, också i fortsättning. 

Slava Ukraini!

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00