Europa måste öka vapenproduktionen och slopa restriktioner som begränsar Ukraina

22.10.2024 kl. 18:02
Riksdagen debatterade idag statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Europeiska unionens uppdrag för militärt bistånd till Ukraina (EUMAM).

Svenska riksdagsgruppens gruppanförande hölls av riksdagsledamot Christoffer Ingo, där han betonade vikten av fortsatt militärt stöd till Ukraina, en ökad vapenproduktion och slopandet av restriktionerna för vapenanvändningen inom internationella avtalens ramar.


Rysslands brutala anfallskrig har pågått redan i över två och ett halvt år. Folkrätten och den humanitära rätten har för länge sedan fått gett vika för sexuellt våld och andra hänsynslösa krigsbrott. Finland stöder orubbat och enat Ukrainas kamp för frihet.

– Det enda alternativet för oss är att Ukraina segrar. Ukrainas kamp handlar om hela Europas säkerhet och framtid, om mänskliga rättigheter och om demokratin, betonar Ingo.

Finland har redan levererat 24 försvarsmaterielpaket till Ukraina och understryker vikten av att hela EU ökar sin produktion av vapen och ammunition. I kampen om Ukrainas frihet behövs vapen som kan slå ut anfallarens kritiska system, även på andra sidan gränsen. Finland har inte lagt restriktioner på de vapen som ingått i försvarsmaterielpaketen, och denna linje ska fortsätta.

– Vi yrkar på att de övriga västländerna ser över sina beslut om att kraftigt begränsa användningen av vissa vapen. Ukraina ska ha möjligheten att försvara sitt land och suveränitet, och då behöver vi lätta på restriktionerna och sträva efter ett snabbt slut på kriget, avslutar Ingo.

 
Christoffer Ingo

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35