Adlercreutz på besök i Ukraina: Finlands stöd är orubbligt

15.10.2024 kl. 18:55

Svenska folkpartiets ordförande, undervisningsminister Anders Adlercreutz besökte Kyiv måndagen den 14 oktober. Adlercreutz träffade bland annat undervisnings- och vetenskapsminister Oksen Lisovyi och utbildningsutskottets ordförande Serhi Babak samt utskottsmedlemmar i Ukrainas parlament. Lisovyi och Babak kommer från president Zelenskyis parti Sluha narodu som också är medlemmar i den europeiska liberala familjens partigruppering ALDE dit även Svenska folkpartiet hör.


Ukraina har en miljon grundskolelever på flykt utanför landets gränser som studerar på distans i det ukrainska skolsystemet, och en miljon till som är interna flyktingar inom landets gränser.

— I Ukraina är synen på utbildning väldigt lika vår i Finland. Man tar skolan på stort allvar och speciellt i kristider så accentueras vikten av både inlärning och gemenskap, säger Anders Adlercreutz.

— Jag förstår verkligen Ukrainas önskan att hålla kvar sina elever i skolsystemet.

Ukraina är Finlands största biståndsmottagare, och ett speciellt fokus ligger på undervisningssektorn där Finland bidrar med både sakkunskap och medel för att  stärka och förnya den ukrainska skolan samtidigt som Ryssland målmedvetet försöker förstöra både skolbyggnader och den ukrainska kulturen.

— Det har varit fruktansvärt att se hur skolor bombats sönder och ukrainska böcker bränts och förstörts i områden Ryssland ockuperat, säger Adlercreutz.

— Finlands stöd till Ukraina är orubbligt, vi sviker varken Ukrainas barn och unga eller den övriga befolkningen.

Under besöket besökte Adlercreutz en kombinerad grund- och gymnasieskola där han också spelade cello tillsammans med en stråkensemble unga musiker.

– Musiken har en speciell roll i mitt liv, och i tider av kris för den samman människor på ett unikt sätt.

– Jag vill visa mitt stöd för Ukrainas kamp för sin frihet också så här – det var en sak att spela den ukrainska folksången ’Oi u luzi chervona’ i Rikssalen i Finlands riksdag på krigets ettårsdag, men att få framföra den på plats bland ukrainska elever kändes verkligt speciellt, säger undervisningsminister Anders Adlercreutz.


Adlercreutz inspelning från rikssalen i Finlands riksdag av den ukrainska folksången ’Oi u luzi chervona’ i Ukraina hittas på Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=ezG8CXP6wEs

En inspelning från Lyceum 107 i Kyiv hittas här: 
https://www.instagram.com/reel/DBJS4O9NBsj/?utm_source=ig_web_copy_link

 
Anders Adlercreutz

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00