Förbjud konversionsterapi

31.08.2024 kl. 09:02
Idrotts- och ungdomsminister, SFP:s vice ordförande, Sandra Bergqvist deltar i Åbo Pride, som i år firar 10 år. Temat för Åbo Pride är gemenskap.

– Jag vill genom mitt deltagande i Åbo Pride signalera betydelsen av samhörighet och bidra till att var och en ska kunna känna sig trygg och bemötas med respekt i sin gemenskap. Det här har jag också arbetat för som idrotts- och ungdomsminister. Gamla strukturer och förlegade tankesätt lever kvar i många delar av vårt samhälle. Skolan, hobbyerna och idrotten måste vara trygga platser för alla, också för regnbågspersoner. Klasskompisar, lagkamrater, lärare, tränare och föräldrar bär ansvar för att alla ska känna sig inkluderade precis så som man är, säger minister Bergqvist.


Även om temat under Åbo Pride varierar från år till år är huvudbudskapet fortfarande det samma: alla människor är lika mycket värda, oberoende av könsidentitet och sexuell läggning. 

– Det är allas skyldighet att stå upp för minoriteter och göra världen till en bättre plats än vad den var igår. Alla som tillhör köns- eller sexuella minoriteter har rätt att öppet leva som sig själv utan att det finns press på att ändra eller dölja delar av sin egen identitet. Finland bör garanter det här, bland annat genom att förbjuda konversionsterapi. Frågan är också högaktuell genom ett medborgarinitiativ till riksdagen. Konversionsterapin har konstaterats använda metoder som till sin natur är diskriminerande, kränkande, skadliga och bedrägliga och de har av FN likställts med tortyr, säger minister Bergqvist.

Konversionsterapi innebär insatser i syfte att ändra, undertrycka eller utplåna hbtiq+-personers sexuella läggning, könsidentitet och/eller könsuttryck. 

 
Sandra Bergqvist

Gruppanföranden

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00