Interpellation om regeringens regionalt diskriminerande politik

20.03.2024 kl. 15:12
Gruppanförande  håkllet av ledamot  Anders Norrback.

Ärade talman,

Att föra diskussion om våra olika regioner i Finland och deras styrkor och svagheter är värdefullt. Vi diskuterar om både de praktiska aspekterna, såsom livsmedelsförsörjning, försvar och infrastruktur, men också om djupare frågor som berör hur vi ser på Finlands framtid.

I Svenska folkpartiet har vi alltid förespråkat en politik som främjar livet i lokalsamhället och möjligheten för alla regioner att utvecklas utifrån sina unika styrkor och behov. Det är därför som denna regering arbetar på flera fronter för att stärka hela landets ekonomi, för att underlätta skapandet av nya jobb och för att säkerställa att Finland är ett konkurrenskraftigt, hållbart och tryggt samhälle. Regeringen gör också satsningar som främjar export och tillväxt i Finland som gynnar hela landet och skapar en mera stabil grund för vårt välfärdssamhälle.

 

Ärade talman,

Jord- och skogsbruket har en central roll i Finlands ekonomi och den lokala livskraften. Samtidigt är dessa sektorer fundamentala för vår nationella självförsörjning. Regeringens målsättning är klar – det ska löna sig att vara jord- och skogsbrukare i detta land. Här handlar det om hela Finlands framtid. Regeringen har därför stark förbundit sig till att jordbruket ska bli mer lönsamt och att den nationella skogspolitiken stärkas.

Vi tror på människornas rätt att få välja själv var de vill bo. Det är statsmaktens uppgift att se till att det ska vara möjligt. Därför satsar regeringen bland annat en extra 250 miljoner euro i år på att förbättra och underhålla vårt vägnät. Vägarna är blodådrorna för en region, det vet vi alla som bor utanför landskapscentra. Satsningarna på det lägre vägnätet är viktiga för orterna och människorna men de är speciellt viktiga för ekonomin och förutsättningarna för företagsamhet. Under denna regeringsperiod görs också betydande investeringar på projekt som främjar självförsörjning och hållbar utveckling.

 

Ärade talman,

När man talar specifikt om Östra Finlands framtid, kan vi i dessa tider tyvärr inte göra det utan att tala om landets säkerhet. Säkerhetspolitiken är idag på allas läppar. Finlands östra gräns är EU:s yttre gräns och också Natos östra gräns. Därför är Östra Finland och den östra gränsen inte viktiga enbart för Finland utan också för Europeiska unionen och våra internationella samarbetspartner. Finlands linje har länge varit att lyfta fram Östra Finlands betydelse i olika officiella och inofficiella möten, och mottagandet har varit bra. För Europa och för Finland är det rent strategiskt viktigt att områdena kring de yttre gränserna är bebodda.

 

Ärade talman,

I SFP arbetar vi för att servicen ska finnas nära människan. Speciellt för mindre orter kan det ha avgörande betydelse hur till exempel hälsostationer eller tingsrätter är placerade. Vår vision är ett Finland där varje medborgare, oavsett postnummer, har tillgång till högkvalitativa offentliga tjänster, där varje region kan blomstra utifrån sina egna förutsättningar, och där samarbete och solidaritet mellan regioner är grunden för vår nationella styrka och välfärd.

Tack.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00