Adlercreutz första ministern som besökte Nato-Sverige

13.03.2024 kl. 20:49
Europa- och ägarstyrningsminister Anders Adlercreutz träffade Sveriges EU-minister Jessika Roswall i Stockholm den 11 mars. Adlercreutz var den första ministern som besökte Sverige efter att Sveriges blev fullvärdig medlem i Nato.

– Det kändes mycket fint att få gratulera min kollega Jessika Roswall och samtidigt hälsa Sverige varmt välkommen med i Nato. Då vi nu är formellt allierade kan vår relation fördjupas ytterligare. På 200 år har Sverige och Finland inte stått varandra lika nära som nu, säger Adlercreutz.

Adlercreutz påminner samtidigt om att Sveriges inträde i Nato varit en av  regeringen Orpos viktigaste utrikespolitiska prioriteringar.

– ⁠Jag har personligen lyft upp Sveriges medlemskapsprocess på varje rådsmöte jag deltagit i, jag har uppmanat Ungern att ratificera medlemskapet, och också hållit frågan famme i bilaterala träffar, säger Adlercreutz.

Under sitt besök i Sverige träffade minister Adlercreutz även bland annat finansminister Svantessons statssekreterare Lars Hjälmered, som ansvarar för ägarstyrningen av de statsägda bolagen i Sverige, samt representanter för näringslivet.

Anders Adlercreutz

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00