Relationen mellan Finland och Estland är stark

31.10.2023 kl. 12:54
Europa- och ägarstyrningsminister Anders Adlercreutz besökte Tallinn på måndagen. Värd för besöket var Estlands utrikesminister Margus Tsahkna. Under besöket diskuterades bland annat Finlands och Estlands fortsatta orubbliga stöd för Ukraina.

-Att fortsätta stöda Ukraina är centralt - det är Finlands entydiga linje. Det gäller både det militära och humanitära stödet samt stödet för återuppbyggnadsarbetet. Här diskuterade vi möjligheten att engagera näringslivet. Också våra företag kan spela en roll i det arbetet, säger Adlercreutz.


-Relationen mellan Estland och Finland är stark och när vi nu formellt är allierade i NATO kan vår relation fördjupas och utvecklas ytterligare.

Även gasröret mellan Finland och Estland berördes, och det gemensamma arbetet för att få fram alla fakta i fallet.

-Röret kommer att vara ur bruk en tid framöver, och samarbetet kring utredningen fortsätter. Samtidigt består behovet av ett fungerande energisamarbete mellan våra länder. Det är något vi ska fortsätta utveckla.

Även EU:s utvidgning diskuterades. I diskussionen betonade Adlercreutz att det inte är en fråga om ifall EU kommer att utvidgas, utan om hur och när det sker.

-Länderna i gråzonen är idag i en ohållbar situation. Ryssland använder sitt inflytande till att försöka destabilisera och motverka att fler länder närmar sig unionen. EU:s utvidgning är idag i allra högsta grad en säkerhets- och geopolitisk fråga, säger Adlercreutz
Anders Adlercreutz

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55