Nya tag behövs för att lösa vårdarbristen - ''alarmerande utveckling då köptjänsterna ökar kraftigt''

27.09.2023 kl. 18:23

 

SFP:s riksdagsledamot Henrik Wickström hoppas på ett bra samarbete mellan staten och välfärdsområdena för att lösa utmaningarna med vårdabristen. I regeringsprogrammet vill man komma med flera åtgärder för att försöka lösa dessa utmaningar.

-Vi behöver satsa på att grunda fler utbildningsplatser. I regeringsprogrammet finns skrivningar om att se över arbetsfördelningen inom vården. I programmet vill man också satsa på personalens välmående och se över onödig byråkrati som belastar personalen. Det är också ett faktum att vi behöver arbetskraftsinvandring och stöd av digitala tjänster som underlättar personalens vardag. Vi behöver flera olika åtgärder på olika nivåer. I centrum ska vara att öka trivseln på jobbet, säger Wickström. 
 
Wickström är orolig över välfärdsområdenas ekonomiska situation. Enligt honom kunde man förutspå att välfärdsområdena inte har en tillräcklig finansiering. Samtidigt har för strikta dimensioneringar som inte beaktar personalbristen föranlett att flera platser inom äldreomsorgen varit stängda. Wickström har inte förståelse för Centerns och Rörelse Nus interpellation i frågan om välfärdsområdenas situation. Enligt Wickström har inte den här regeringen gjort något angående finansieringen än utan allting baserar sig på den modell som Centern själv byggde upp. 

-Välfärdsområdena har varit tvungna att att i år anlita köptjänster, bemanningsbolag och andra arrangemang för personalen. Med tanke på hela vårdsektorn är det här inte en hållbar utveckling och påverkar negativt den offentliga sektorns attraktivitet. Det är skäl att vi på riksnivå även granskar hur vi kunde stävja den här utvecklingen. Vi behöver förstås också följa med välfärdsområdenas situation och granska alternativ som kunde förbättra läget, säger Wickström.

Henrik Wickström

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00