Regeringens uppgift är att anpassa ekonomin, men också göra satsningar

20.09.2023 kl. 12:53
Regeringen Orpo har idag den 19 september hållit sin första budgetria. Idrotts- och ungdomsminister, SFP:s vice ordförande Sandra Bergqvist deltog i förhandlingarna.

Hon beskriver utgångsläget som svårt, på grund av de ekonomiska realiteterna. Bergqvist säger att sparåtgärderna, som också berör hennes förvaltningsområde är besvärliga, men att man kommit överens om dem redan i regeringsförhandlingarna.


– Denhär regeringens mål och uppdrag är att anpassa ekonomin med 6 miljarder. Till anpassningsåtgärderna har man förbundit sig i regeringsprogrammet. Flera av åtgärderna är såna som på längre sikt skapar tillväxt, som arbetsmarknadsreformer, investeringspaket för infrastruktur samt satsningar på utbildning, forskning och utveckling, men också sparåtgärder. Det finns ingen lätt lösning på vår ekonomiska situation, säger Bergqvist.

Regeringen satsar på att få finländarna att röra på sig mera

Som ansvarig minister gläds Bergqvist över att regeringen ökar satsningen på motion och idrott. Enligt beslutet i regeringsprogrammet satsar man 20 miljoner i året till flaggskeppsprogrammet Mer motion i Finland.

– Vi vill åstadkomma ett helt nytt förvaltningsövergripande sätt att arbeta för att finländarna ska röra på sig mera. Att vi rör oss för lite kostar oss flera miljarder i året. Jag ser framemot att komma igång ordentligt med att verkställa programmet, säger Bergqvist.

Att alla nyttigheter förutom böcker och dagstidningar planeras att flytta till en högre mervärdesskatteklass har väckt en hel del diskussion på idrottsfältet. Den planerade ändringen skjuts fram till 2025.

– I regeringsprogrammet har vi också en skrivning om att vi vill att mervärdesskatten ska sporra till motion och om att bredare utreda hur man kunde stöda idrott och motion genom beskattning. Det blir nu en liten timeout då ändringen inte träder i kraft från och med nästa år. Vi kommer helt säkert att diskutera denna problematik i ministerarbetsgruppen för idrott och motion, säger Bergqvist.

Hushållsavdragets användningsområde utvidgas till att inkludera fysio- och rörelseterapi i hemmet vilket också stöder finländarnas funktionsförmåga.

Satsningar på förebyggande ungdomsarbete

Minister Bergqvist ansvarar för ungdomsfrågor i Orpos regering. Hon är nöjd med att man satsar på förebyggande åtgärder i ungdomsarbetet. Satsningarna hjälper till med att förebygga både illamående och brottslighet bland ungdomar.

– Det förebyggande arbetet är viktigt, det är alltid klokare att ingripa innan problem uppstår. Regeringen satsar nu på ungdomsarbetet i skolor och läroinrättningar. Dessutom tillsätts projektfinansiering för att förebygga ungdomsbrottslighet, säger Bergqvist

Byggandet av Pargasleden blir prioriterat projekt

Minister Bergqvist har länge arbetat för att Pargasleden ska förverkligas och gläds över att projektet nu tar ytterligare ett steg framåt. Pargasleden, vägavsnittet mellan Kurkela-Kuusisto, får nu prioriterad status som ett av regeringens projekt som ska framskrida med brådskande tidtabell. Det slutliga finansieringsbeslutet ska tas nästa år.

– Pargasleden är ett av regionens viktigaste infraprojekt. Med projektet säkrar man den livliga trafiken längs Skärgårdsvägen och förbättrar trafiksäkerheten i S:t Karins centrum. Från Pargas transporteras bl.a. byggmaterial till hela södra Finland. Smidigare transporter för tungindustrin har i sin tur även en positiv effekt på miljön, säger Bergqvist.

På listan för regeringens brådskande planeringsprojekt finns också Åbo ringväg mellan Nådendal och Reso samt förbättringar av Kustbanan.
Regeringen satsar även på Skärgårdshavsprogrammet för att försnabba processerna för biogas, kolbindning, biomassa och näringscykeln. Giltighetstiden för den tillfälliga halveringen av farledsavgiften förlängs. Arvsskattens betalningstid förlängs till 10 år. Satsningar riktas också till Gränsbevakningens personalresurser och de svenskspråkiga polis- och räddningsutbildningarna. Till jordbrukets krisstöd och inhemsk matproduktion riktas totalt 10 miljoner. Till utbildningssatsningarna hör också tillgängligheten av svenskspråkiga läromedel.

 
Sandra Bergqvist

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse för genomförandet av integrationslagen

Finland är en del av Europeiska Unionen och en global värld där människor i större utsträckning än tidigare rör sig mellan länder och arbetsmarknader. Under de följande tio åren behöver Finland nya invandrare också av den orsaken att fler än hundratusen personer på grund av åldersstrukturen försvinner ur arbetslivet, många av dem i samhällets nyckelfunktioner.
07.10.2008 kl. 15:30

Remissdebatt om budgetförslaget 2009

Ett lands framgång beror på många saker, bland dem kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet samt naturligtvis sysselsättningen. Trots att det budgetförslag som nu presenterats inte som sådant särskilt har utgetts för att vara en sysselsättningsbudget finns det många element som stöder sysselsättning och företagande.
16.09.2008 kl. 15:45

Interpellation om tryggande av universitetens ställning och verksamhetsförutsättningar

Kompetens, företagsamhet och förnyelseförmåga utgör grunden för en ökad välfärd. Det slår regeringen Vanhanens program fast. Regeringen har i sitt program slagit fast att målsättningen för finansieringen av forskning och utveckling är att den offentliga finansieringen ska stiga till fyra procent av bruttonationalprodukten. Regeringen har även bestämt att den offentliga basfinansieringen till universiteten ska öka över hela linjen. Donationer till stöd för vetenskaplig verksamhet har dessutom redan i hög grad gjorts avdragbara i beskattningen.
21.05.2008 kl. 16:15

Responsdebatt om regeringens budgetramar för 2009-2012

Finansutskottet konstaterar att ekonomin och sysselsättningsutvecklingen i Finland varit oerhört stark och tillväxten beräknas ännu fortsätta även om tydliga tecken på avmattning nu finns. Utskottet betonar två frågor som fördunklar de ekonomiska utsikterna. Den ena är den takt varmed befolkningen nu åldras och den andra är de utmaningar klimatförändringen för med sig. Svenska riksdagsgruppen anser att det i båda dessa fall framför allt gäller att föra en ansvarsfull politik som beaktar förändringsfaktorer med ett pro-aktivt grepp. Både den pågående kommunreformprocessen och produktivitetsprogrammet är exempel på åtgärder som stöder en anpassning till morgondagens verklighet. Den klimatpolitiska redogörelsen å sin sida, som avges på hösten, ger svar på hur regeringen anser att klimatförändringen skall tacklas
20.05.2008 kl. 15:00

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30