Krisstödet för jordbruket är nödvändigt

09.02.2023 kl. 16:57
I dag diskuterade riksdagen förslaget om stöd för lantbrukens höjda el- och gödselkostnader.

– Det är ytterst viktigt för Finlands försörjningsberedskap att vi får det här engångsstödet godkänt ännu under den här regeringsperioden. Pandemin och kriget i Ukraina har med all önskvärd tydlighet visat att vi också i framtiden måste ha ett livskraftigt jordbruk, egen livsmedelsproduktion och livsmedelsförädling i vårt land. Senast nu har de allra flesta förstått lantbrukets roll för vår framtid, säger Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

– Lönsamheten inom jordbruket har länge varit svag och den senaste tidens extrema kostnadsökningar kan för många gårdar vara droppen som får bägaren att rinna över. Vi vet att då en gård slutar med sin produktion, speciellt husdjursgårdar, så återuppstår inte den verksamheten mera. Därför är det viktigt att nu träda in så att gårdarna klarar sig över den akuta krisen, konstaterar minister Blomqvist.

– Målsättningen med stödet är att det riktas rätt eftersom det uttryckligen gynnar de gårdar som har en aktiv verksamhet och livsmedelsproduktion som bidrar till att öka självförsörjningsgraden. De jordbrukare som satsar på sin växtodling och köpt dyra gödselmedel får en del av sina ökade kostnader täckta och till exempel husdjursgårdar och växthus med en hög elanvändning få en liten lindring i sina elkostnader, säger Blomqvist.

Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00