Vårdsituationen måste fås under kontroll

02.02.2023 kl. 15:07
Idag har regeringen beslutat om ett förslag till den troligtvis sista tilläggsbudgeten för denna valperiod. Tilläggsbudgeten skjuter bland annat till mera resurser för vården, stöd till finländarna för de höga elpriserna och satsningar på att motverka ungdomsbrottsligheten.

För Svenska folkpartiets ordförande och justitieminister Anna-Maja Henriksson har det varit viktigt att vården nu får mera resurser.


-Trygghet i vardagen betyder att man kan lita på att få vård när man behöver. Därför förstärker vi nu välfärdsområdens finansiering med 500 miljoner så att de kan stabilisera och utveckla sin verksamhet. Det är viktigt att man nu i välfärdsområdena får resurser för att förkorta vårdköerna, säger Henriksson.

Den ökande ungdomsbrottsligheten har oroat många finländare. Henriksson säger att regeringen i tilläggsbudgeten tillsätter mera resurser för att motverka utvecklingen.

-Som justitieminister har det varit viktigt för mig att vi tar tag i problemen för att bryta brottsspiralen för de ungdomar som hamnat i den. Därför har vi i tilläggsbudgeten nu reserverat 19 miljoner för förebyggande och bekämpande av ungdomsbrottslighet, konstaterar Henriksson.

Regeringen fortsätter sitt arbete med att lindra effekterna av de högre energipriserna för finländarna. Henriksson är också nöjd över det temporära kostnadsstödet till lantbruket.

-Vi reserverar 412 miljoner för att retroaktivt kompensera finländarna för de högre elpriserna. Stödet ska betalas genom avdrag som elbolagen gör direkt på elräkningen. Lantbruksföretagarna har hamnat i en verkligt besvärlig situation då kostnaden på gödsel och energi skjutit i höjden. Jag är glad över att vi nu stöder våra viktiga inhemska livsmedelsproducenter med 96 miljoner, säger Henriksson.   

I den första tilläggsbudgeten för 2023 satsar regeringen också resurser på att förstärka jämlikheten i för- och grundskolan, på att garantera flygförbindelserna till regionerna , bl.a. till Karleby-Jakobstads flygfält, under tiden 30.7.2023-28.4.2024 och på införskaffande av ersättande materiel för delar av det militära och civila bistånd som getts till Ukraina. Medel riktas även för farleden till Vasa hamn för att bättre trygga trafiken till hamnen.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00