Långsiktigt arbete behövs för att stärka jämställdheten

01.02.2023 kl. 15:26
Riksdagen har idag (1.2) behandlat statsrådets redogörelse om jämställdhetspolitiken i responsdebatt. I redogörelsen fastställs statsrådets jämställdhetspolitik genom sju långsiktiga mål för både den nationella och internationella jämställdhetspolitiken.

Ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist har lett arbetet med att färdigställa redogörelsen och gläds åt att behandlingen av redogörelsen kommit så här långt.


- I redogörelsen definieras för första gången de långsiktiga, nationella jämställdhetsmålsättningarna som sträcker sig över flera regeringsperioder. Jag hoppas att de här målsättningarna utgör ramen för utvecklingen av jämställdhetspolitiken åtminstone under nästa årtionde. Jämställdhetsfrågor är grundläggande och mänskliga rättigheter som behöver försvaras nu och i framtiden, säger minister Blomqvist.

Jämställdhet berör så gott som all verksamhet i samhället och behöver därför beaktas i beslutsfattandet.

- För att det här ska lyckas behöver vi ta i beaktande jämställdhetsaspekten i allt beslutsfattande, det vill säga vilka konsekvenser olika åtgärder och beslut har för olika kön. Under den här regeringsperioden har vi kunnat förbättra jämställdhetsaspekten i beredningen av budgeten, men det krävs ännu långsiktigt arbete för att det ska bli en naturlig och självklar del av beredning beslutsfattande. 

Våld mot kvinnor är ett centralt tema i redogörelsen och flera åtgärder har vidtagits under den här regeringsperioden.

- Vi har godkänt en genomförandeplan för Istanbulkonventionen 2022-2025. Kommissionen för bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet som följer upp hur planen genomförs har fått en generalsekreterare och finansiering för sin verksamhet. Vi har också utökat antalet Seri-stödcenter för personer som utsatts för sexuellt våld och nätverket av skyddshem har vuxit. Att ytterligare utöka nätverket och upprätthålla de skyddshem som nu finns måste vara en prioritet också under kommande år, säger Blomqvist.

- Att främja jämställdhet är en central prioritet även inom Finlands EU-politik och utrikespolitik. Det här uppdraget blir allt viktigare då vi på flera håll tyvärr ser ett motstånd mot jämställdhet och rättigheter för flickor, kvinnor, könsminoriteter och sexuella minoriteter. Vi måste fortsätta vårt långsiktiga och systematiska arbete på den här fronten. Vår ambition att vara ett ledande land inom jämställdhet förpliktar och vi ska vara en stark röst inom den internationella jämställdhetspolitiken, säger Blomqvist.

Riksdagens arbets- och jämställdhetsutskott som gett betänkande om redogörelsen ser det som viktigt att den jämställdhetspolitiska redogörelsen lämnas till riksdagen ungefär vart tionde år och anser att tidpunkten för nästa redogörelse bör vara 2031.

Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30