Nationell livsmedelsproduktion är en viktig beredskapsfråga

01.12.2022 kl. 12:53

– Coronapandemin och kriget i Ukraina har gjort att vi på ett nytt sätt vaknat upp till frågor som försörjningsförmåga, självförsörjning och resiliens. Jordbruket måste kunna fylla sin centrala uppgift och förse oss med mat under alla omständigheter nu och i framtiden. Den nationella livsmedelsproduktionen är ytterst viktig för alla länder. Därför finns det jordbruksstöd också i länder som har betydligt varmare och bördigare förhållanden än här i Finland, säger Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.


– Ett extra lantbruksstöd för att kompensera de dramatiskt ökade energi- och gödselkostnaderna är därför absolut nödvändigt för att trygga förutsättningarna för vår livsmedelsproduktion därmed säkra en tillräcklig försörjningsförmåga. Ifall vi inte klarar den akuta krisen och allt fler jordbrukare lägger ner verksamheten, så har vi inte jordbruk och självförsörjning i framtiden heller. De beslut som tas, eller inte tas, nu inverkar alltså såväl på kort som på längre sikt. Det är nödvändigt att se framåt och förbättra ekonomin långsiktigt för jordbrukarna och skapa en framtidstro också till unga jordbrukare så att vi har ett livskraftigt jordbruk också i framtiden. I den här frågan måste vi därför nu i regeringen klara av att lyfta oss över alla eventuella meningsskiljaktigheter i andra frågor. Nu bör alla agera ansvarsfullt och konstruktivt så att vi kan komma överens om det här viktiga stödpaketet för jordbruket. Vår livsmedelsförsörjning och vår beredskap är alltför viktiga för att bli spelknappar i ett politiskt spel säger minister Blomqvist.

– Frågan är viktig också globalt sett. Pandemin och i ännu högre grad Rysslands anfallskrig mot Ukraina har inverkat på livsmedelshandeln i världen. Redan tidigare har FN konstaterat att för att uppnå FN:s mål nummer två för hållbar utveckling, noll hunger, bör jordbrukets produktivitet öka med 28 % under de kommande tio åren. På grund av det här behöver jordbruket akut fler investeringar och innovationer, mer klimatvänliga produktionsprocesser och ny teknik, konstaterar Thomas Blomqvist. 

 
Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Planen för de offentliga finanserna

Responsdebatt 28.6.2021 där gruppanförandet hölls av ledamot Veronica Rehn-Kivi.
28.06.2021 kl. 15:00

Statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelse, responsdebatt

Gruppanförande hållet av ledamot Joakim Strand.
09.06.2021 kl. 15:00

Interpellation om reformen av social- och hälsovårdstjänsterna

Gruppanförande 1.6.2021 hållet av ledamot Veronica Rehn-Kivi.
01.06.2021 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om den riksomfattande trafikplanen 2021-2032

Gruppanförande hållet av ledamot Sandra Bergqvist.
26.05.2021 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om planen för de offentliga finanserna 2022–2025

Ledamot Veronica Rehn-Kivi höll Svenska riksdagsgruppens anförande.
19.05.2021 kl. 14:58

Interpellation om linjen i den ekonomiska politiken

Gruppanförande framfört av gruppordförande Anders Adlercreutz.
18.05.2021 kl. 15:00

Finansutskottets betänkande om EU:s egna medel

Gruppanförande hållet av ledanot Eva Biaudet.
11.05.2021 kl. 15:00