Striktare räntetak på konsumentkrediter

20.10.2022 kl. 15:44
Regeringen har under ledning av justitieminister och Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson vidtagit omfattande åtgärder för att förebygga och bekämpa överskuldsättning.

Idag föreslår regeringen ytterligare lagändringar för att förbättra finländarnas ekonomi. Regleringen av konsumtionskrediter stramas åt och gäldenärernas skyddade belopp vid utmätningar höjs temporärt för att stärka köpkraften.


- Nu sänker vi räntetaket på konsumtionskrediter från 20% till 15%, dock så att referensräntan läggs till. Den totala räntan kan dock inte stiga över 20%, även om referensräntan skulle öka betydligt, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson.

- Genom att strama åt regleringen av konsumtionskrediter motverkar vi att konsumenterna överskuldsätter sig. Det sänkta räntetaket minskar risken för att konsumenterna råkar ut för räntekostnader de inte kan hantera. Dessutom får marknadsföringen av dessa krediter noggrannare reglering för att skydda konsumenterna, säger Henriksson. 

Det skyddade beloppet gäldenärerna får hålla vid utmätningar höjs till garantipensionens nivå 2023 som ett ett-årigt försök.

- Den temporära höjningen av det skyddade beloppet till garantipensionens nivå betyder att delen av en skuldsatt persons inkomster som går till utmätning minskar. Det är en tillfällig åtgärd som ger mera pengar i handen för dem som nu har skulder i utmätning och gör det lättare dem att klara sig då utgifterna i vardagen har ökat, säger Henriksson.

Henriksson gläds över de framsteg som gjorts denna regeringsperiod för att motverka överskuldsättningen och problem förknippade med det. Regeringen har sedan tidigare bland annat förkortat lagringstiden för betalningsanmärkningar, fattat beslut om att införa ett positivt kreditregister och förbättrat tillgången till skuldsanering.

– Var och en av oss bär förstås ansvar för sin egen ekonomi, men livet går inte alltid som man hoppats: plötsligt kan man stå inför arbetslöshet eller försämrad ekonomi till exempel på grund av sjukdom eller någon närståendes död. Vi har jobbat hårt med regeringens paket mot överskuldsättning och de beslut vi fattat kommer att förbättra många finländares ekonomiska situation, säger Henriksson.

Lagändringen som förkortar lagringstiden för betalningsanmärkningar träder i kraft i december.

 
Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55