Ansvarsfullt beslut av regeringen gällande fastighetsskatten

02.09.2022 kl. 16:39
Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, är nöjd med regeringens beslut att inte gå vidare med den planerade reformen av fastighetsbeskattningen under den här regeringsperioden.

Finansministeriet meddelade idag (2.9) att beredningen av reformen läggs på is, med beaktande av den allmänna ökningen av boendekostnaderna, men även den respons som inkommit under utlåtanderundan.

– Förändringen hade drabbat främst de som bor nära tillväxtcentra och sådana som äger fastigheter i skärgården – men också flera andra. Jag är mycket nöjd över att man nu tog time-out och att frågan bereds noga innan ett eventuellt nytt, rättvisare, förslag arbetats fram, säger Blomqvist.

Avsikten med reformen var att skapa ett mera rättvist och jämlikt system, men det visade sig svårt att bedöma konsekvenserna av reformen och resultatet riskerade bli det motsatta.

– Fastigheter går inte att flytta och ägaren kan inte påverka de yttre faktorer som inverkar på deras värde. I värsta fall hade reformen kunnat leda till att folk tvingats sälja hus och hem eller fastigheter som varit i släktens ägo i generationer. En reform av fastighetsskatten måste vara rimlig och rättvis för alla olika fastighetsägare, säger Blomqvist. 

– Det underminerar mänskors rättskänsla och tilltro till myndigheter om beskattningen är orättvis eller oskälig. Att den här lagberedningen nu avbröts har därför också en större, principiell betydelse för vårt rättssamhälle, avslutar Blomqvist.

Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00