SFP:s långsiktiga mål om medlemskap är på väg att förverkligas

16.05.2022 kl. 11:11
Regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott flaggade igår för ett finländskt medlemskap i Nato. I dag diskuteras Natomedlemskapet i riksdagen, debatten inleddes med gruppanföranden.

-Natomedlemskapet tryggar det att vi också framöver stolt kan säga att vi bor i världens lyckligaste och tryggaste land, konstaterade svenska riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz i sitt gruppanförande.
 
Det skydd som artikel fem i Nordatlantiska fördraget innebär gör oss till en del av Natos gemensamma försvar. Finland kommer fortfarande att förlita sig på en allmän värnplikt, och en stark försvarsmakt men Natomedlemskapet innebär att vi i en kris inte står ensamma.
 
-Tröskeln för att anfalla Finland är redan idag hög, men tröskeln ska göras ännu högre. Det är precis det som beslutet om medlemskapsansökan handlar om. Att vi optimerar vår säkerhet, säger Adlercreutz.
 
Adlercreutz understryker att ett medlemskap stärker det nordiska samarbetet. Beslutet är inte riktat mot någon, utan att det görs för att stärka vår säkerhet. 

-Finland som en del av Nato är samma Finland som idag. Vi vänder inte ryggen till folket i Ryssland och vi hoppas att Ryssland inte vänder ryggen till framtiden, säger Adlercreutz.
 
-I något skede växer en ny generation ryska beslutsfattare upp. Jag hoppas de tar avstånd från de brott som begås som bäst och öppnar dörren för en riktig och ärlig dialog med sina grannar. Precis som vi behöver ett pålitligt Ryssland så behöver Ryssland också sina grannar. Isolering leder aldrig till något gott, tillägger Adlercreutz.
 
Den finska processen har varit effektiv och baserat sig på en noggrann analys av det säkerhetspolitiska läget. Adlercreutz hoppas att statsledningen för en medlemsansökan i mål snarast möjligt.
 
-På försvarsministeriet har man under flera årtionden gjort ett gediget arbete för att stärka vårt försvar – ofta pådrivet av en SFP-minister. Det arbetet möjliggör nu en snabb medlemsprocess, konstaterar Adlercreutz.

Anders Adlercreutz

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35