Statsrådets redogörelse om planen för de offentliga finanserna för 2023—2026

19.04.2022 kl. 14:35
Gruppanförandet framfördes av ledamot Mats Löfström

Ärade talman, regeringen har visat stark handlingskraft genom att snabbt fatta beslut om planen för de offentliga finanserna samtidigt som vårt samhälle stått inför den största prövningen på lång tid. Handlingskraften och ledarskapet skapar trygghet i dessa tider och visar att Finland har god beredskap, också på denna punkt. Det är också vad våra medborgare förväntar sig.

 

Regeringen har gjort rätt bedömning då satsningar i försvaret och landets säkerhet betonas. Det ändrade säkerhetspolitiska läget på grund av Putins och Rysslands brutala attack på Ukraina, innebär att även vi i Finland behöver stärka vår försvarsförmåga och stärka beredskapen ytterligare. Priset på säkerhet har gått upp. Priset om man inte gör de här satsningarna är ändå ännu högre, då det har att göra med känslan av trygghet i samhället, en trygghet som behövs både för vanliga finländare, men också för att våra företag ska kunna fatta långsiktiga investeringsbeslut i Finland med vetskap om att vi alltid slagit vakt om vår säkerhet och kommer fortsätta göra det också i det nya förändrade säkerhetsläget. Vi i Svenska riksdagsgruppen och SFP ger vårt fulla stöd till regeringens åtgärder som bridrar till att finländarnas trygghet säkerställs.

 

Regeringen har också höjt ambitionsnivån för grön omställning. Det är avgörande med tanke på klimatet, men även eftersom vi helt enkelt inte kan fortsätta vara beroende av rysk energi. Regeringen har sedan tidigare satt som mål att Finland år 2035 ska vara koldioxidneutralt. Nu gör vi ändringar som behövs för att bland annat försnabba tillståndsprocesserna för vindkraft. Det handlar om att agera långsiktigt. Regeringens stora åtgärdspaket för att påskynda investeringar i energi och utfasningen av fossila bränslen är precis det. Här finns stora möjligheter för vårt näringsliv men också utmaningar för vår arbetsmarknad då en grön omställning kräver ny yrkeskunskap. Men vi kommer att klara det. Att regeringen närmar sig sysselsättningsmålet på 75 procent är både viktigt och glädjande. Svenska riksdagsgruppen ser det som helt nödvändigt att vi målmedvetet fortsätter strävan efter en högre sysselsättningsgrad så att fler finländare får ett jobb. Det är ett viktigt verktyg för att balansera den offentliga ekonomin. Därför behöver målsättningen för sysselsättningen skruvas upp ytterligare samt fortsatta åtgärder vidtas. Här finns mycket vi ännu kan ta modell av från övriga Norden, på samma sätt som vi också är ett gott exempel för övriga Norden i andra frågor.

 

Ärade talman, Finland är ett litet land, och vi behöver fästa extra uppmärksamhet på att vi har ett företagarvänligt klimat. Det ska vara lockande att grunda företag och investera i Finland. Höjningen av statens forsknings- och utvecklingsfinansiering nästa år med 350 miljoner euro och införandet av ett skatteavdrag för små- och medelstora företag som satsar på forskning och innovation är ett mycket välkommet beslut. Innovationer skapar arbetsplatser, välfärd och tillväxt, därför stöder de landets framgång och konkurrenskraft.

 

Rysslands krig mot Ukraina syns också i en stigande inflation och höjda priser. Därför är tidigareläggningen av indexjusteringen av socialskyddsförmåner en viktig åtgärd för att värna om köpkraften hos de med allra lägst inkomst. För SFP har det alltid varit viktigt att också beakta den sociala rättvisan.

 

Regeringen har prövats av allvarliga kriser och externa chocker som vi aldrig hade önskat att få uppleva. Samtidigt har vi lyckats göra omfattande reformer, så som social-och hälsovårdsreformen, familjeledighetsreformen och förlängd läroplikt, för att hitta långsiktiga lösningar för vårt samhälle. Satsningar i barns- och ungas välmående samt kunnande är viktiga och därför stärker regeringen helt rätt finansieringsbasen för yrkesutbildningen med 50 miljoner euro. Kriget i Ukraina har lett till att över fyra och en halv miljon människor har flytt sitt hemland. De flyktingar som kommer till Finland ska erbjudas det stöd de behöver och barnen ska få gå i skola. Vårt samhälle ska vara öppet, inkluderande och tolerant.

 

Ärade talman, trots att våra strukturella utmaningar kvarstår, med en utmanande befolkningspyramid och försörjningskvot hanterar vi dagens allvarliga situation i skuggan av en global pandemi och krig i Europa. Besluten har inte varit lätta. Det handlar om att trygga välfärdssamhället även för kommande generationer utan att dra undan mattan för dagens trygghet i samhället, som behövs. Det är ansvarsfull politik.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Remissdebatt om statsrådets klimat- och energistrategi

Regeringen har avgivit en av de viktigaste redogörelserna under hela regeringsperioden. Klimat- och energifrågorna bildar idag en helhet som inte kan skiljas åt och som genomsyrar både den nationella och internationella politiken. Vissa ramvillkor är fastställda för Finlands energi- och klimatpolitik genom EU:s klimatpolitik och internatioenlla överenskommelser. Inom Eu har man kommit överens om att utsläppen av växthusgaser skall minska med 20%, energieffektiviteten förbättras så att energiförbrukningen minskar med 20% och andelen förnybar energi av den slutliga energiförbrukningen på EU-nivå ska öka till 20% till år 2020 jämfört med nivåerna år 1990. För Finland betyder det att andelen förnybar energi skall öka till 38 % från nuvarande 29%.
12.11.2008 kl. 16:15

Revisionsutskottets betänkande om informationsstyrning inom social- och hälsovården

Den första juni ifjol trädde lagändringen som innebär att revisionsutskottets uppdrag finns upptaget i grundlagen ikraft. Revisionsutskottets roll och arbete är viktigt. Att riksdagen har ett eget organ som på en allmän nivå övervakar användningen av statsfinanserna och kan påtala brister samt lyfta upp frågor till diskussion stärker riksdagens roll som det ledande statsorganet. Gällande just denna diskussion är det bara synd att såväl tidpunkt som tema sammanfaller med interpellationen vi diskuterade i tisdags.
16.10.2008 kl. 17:45

Remissdebatt om statsrådets innovationspolitiska redogörelse

Innovationspolitik är ett relativt abstrakt tema – och jag är inte helt säker på om redogörelsen som sådan lyckas räta ut alla frågetecken, eftersom de konkreta angreppssätten och åtgärderna emellanåt förblir aningen ogripbara. Detta berör alla teman som man spontant anser borde finnas med i innovationspolitiken: Utvecklingen och forskningen som en bas att stå på, behovet av finansiering och riskfinansiering, behovet av kunnande, kompetens och företagande samt de utmaningar som globaliseringen medför. Att på ett framgångsrikt sätt genomföra de förslag som statsrådet framför i redogörelsen kräver en väl genomtänkt och konkret verkställighetsplan som är förankrad i både budget och rambudget.
15.10.2008 kl. 16:15

Interpellationsdebatt om en hygglig nivå på primärvården

Att oppositionen väljer att interpellera just nu är ingen slump – vi har ju kommunalval om dryga två veckor. Men att diskutera primärhälsovården, som är en av de viktigaste kommunala serviceformerna, passar Svenska riksdagsgruppen alldeles utmärkt. Finland är ett välfärdsland. Värdig vård för alla är en av våra dyrbaraste grundlagsenliga rättigheter. Oberoende av var man bor, oberoende av ålder och sjukdom måste rätten till god vård också förverkligas i praktiken.
14.10.2008 kl. 15:15

Statsrådets redogörelse för genomförandet av integrationslagen

Finland är en del av Europeiska Unionen och en global värld där människor i större utsträckning än tidigare rör sig mellan länder och arbetsmarknader. Under de följande tio åren behöver Finland nya invandrare också av den orsaken att fler än hundratusen personer på grund av åldersstrukturen försvinner ur arbetslivet, många av dem i samhällets nyckelfunktioner.
07.10.2008 kl. 15:30

Remissdebatt om budgetförslaget 2009

Ett lands framgång beror på många saker, bland dem kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet samt naturligtvis sysselsättningen. Trots att det budgetförslag som nu presenterats inte som sådant särskilt har utgetts för att vara en sysselsättningsbudget finns det många element som stöder sysselsättning och företagande.
16.09.2008 kl. 15:45

Interpellation om tryggande av universitetens ställning och verksamhetsförutsättningar

Kompetens, företagsamhet och förnyelseförmåga utgör grunden för en ökad välfärd. Det slår regeringen Vanhanens program fast. Regeringen har i sitt program slagit fast att målsättningen för finansieringen av forskning och utveckling är att den offentliga finansieringen ska stiga till fyra procent av bruttonationalprodukten. Regeringen har även bestämt att den offentliga basfinansieringen till universiteten ska öka över hela linjen. Donationer till stöd för vetenskaplig verksamhet har dessutom redan i hög grad gjorts avdragbara i beskattningen.
21.05.2008 kl. 16:15