Havsöringsbeståndet i Storå måste tryggas

27.01.2022 kl. 10:50
Anders Norrback, riksdagsledamot (SFP), har lämnat in ett skriftligt spörsmål om havsöringsbeståndets framtid och ministeriets bedömning av konsekvenserna för avslutandet av moderfiskebeståendet och stödplanteringarna av Storå havsöringen.

-Jag vill genom detta skriftliga spörsmål uppmärksamma att det finns en stor oro kring fiskebeståndet och särskilda arter som lever i våra fiskevatten. Förutom levnadsmiljöerna måste myndigheterna och Naturresursinstitutet se till att stödutplanteringarna av de starkt hotade arterna är på en tillräcklig nivå säger Norrback. 

Havsöringen klassas som en hotad art, och därför krävs det fortsatta insatser för att trygga artens fortlevnad i de finska fiskevattnen. Storå-havsöring är den viktigaste ursprungliga stam av havsöring vi har kvar i Finland. Naturresursinstitutet (LUKE) avslutade år 2020 sitt långvariga arbete (som började 1990) med att upprätthålla moderfiskbestånd av Storå-havsöringen för odling av yngel för utplantering samt beslöt de att avsluta stödutplantering av havsöringsyngel i Storå. LUKE ansvarade för mångfalden och livskraften hos Storå-havsöringens moderfiskbestånd. Ansvaret över moderfiskbeståndet överfördes till fiskodlarna efter LUKE:s beslut att dra sig ur arbetet. Upprätthållandet av beståndet innebär stora kostnader, och följden av att ansvaret överfördes till fiskodlingarna själva, blev att en del odlare slutade odla havsöring av Storåstammen.

-Vi som värnar om miljön måste se helheten med hotade arter. Då arter är hotade krävs det snabba och tillräckliga åtgärder för att trygga stammens fortlevnad. Det inhemska fisket har flera naturliga hot bland predatorer och försämrade levnadsmiljöer. Alla åtgärder som ökar möjligheterna för fiskebestånden att leva och fortplanta sig i våra inhemska fiskevatten, är viktiga för fiskebeståndens mångfald avslutar Norrback. 

Anders Norrback

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30