Efterlängtade cykelvägarna i Malax nu ett steg närmare

10.12.2021 kl. 12:45
I årtionden har gång- och cykelvägarna mellan Vias-Paxal och Köpings-Åminne i Malax varit aktuella.

Riksdagens finansutskott slog i fredags fast hur tilläggsanslagen i nästa års statsbudget, de så kallade julklappspengarna, fördelas och här finns ett planeringsanslag på 170 000 euro för de två gång- och cykelvägarna i Malax. Malax kommun har reserverat 200 000 euro för detta i nästa års budget.


- Äntligen går dessa två gång- och cykelvägsprojekt framåt. De har varit aktuella länge och engagerat väldigt många, bland annat ur trafiksäkerhetssynvinkel. Staten kommer att satsa mera medel på cykel- och gångvägar i framtiden och de projekt som är färdigt planerade har mångfalt bättre möjligheter att bli förverkligade. De planeringspengar som nu beviljas är således ett otroligt viktigt steg för att dessa två projekt i Malax förverkligas, säger SFPs riksdagsledamot Mikko Ollikainen.

Även flera andra österbottniska vägprojekt beviljades medel. Hit hör behövliga förbättringar av Vassorvägen i Korsholm/Vörå, Blaxnäsvägen i Närpes samt Perusvägen i Kristinestad. Förutom detta kommer medel till planeringen av Ytterjeppokorsningen (riksväg 8/riksväg 19) i Nykarleby.

- I riksdagens tilläggsanslag finns ca 19 miljoner euro reserverade för infraprojekt i landet och österbottniska kustens projekt, som är väl spridda i landskapet, är värda över 1 miljon euro. Denna gång var vi bra med på kartan. Med goda argument och gott samarbete med bland annat kollegor var detta möjligt, säger Ollikainen.

Bland julklappspengarna finns även medel för andra viktiga ändamål, mera av nationell karaktär. Ollikainen gläds bland annat åt anslagen till Ungt företagande och Företagsbyn samt för de 1.35 miljoner euro till Konsttestarna som berör alla åttondeklassister i landet.

- Konsttestarna är Finlands största program för konstfostran var alla åttondeklassister i landet får ta del av högklassiga konstupplevelser.  Erfarenheterna av detta har varit otroligt goda, dels har de unga fått ta del av nya upplevelser men även konstfältet har fått nyttig respons för att kunna utveckla sin verksamhet för att nå yngre publik, säger Ollikainen.

 
Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00