Veckans viktigaste budskap - Ta vaccinet om du inte gjort det!

23.10.2021 kl. 13:05
Den här veckan har jag än en gång fått erfara hur viktigt det är med fungerande förbindelser. Även om vi under coronapandemin har blivit bättre på att mötas, arbeta och till och med umgås digitalt, behöver vi resa och träffas.

I tisdags skulle jag resa hemifrån till Helsingfors. Jag förväntades vara i riksdagen för att presentera lagförslaget om ändring i äktenskapslagen i plenum klockan 14. Då jag kom till Kronoby flygfält på morgonen, fick jag veta att alla inte skulle rymmas med på flygplanet. Jag var en av dem och fick ta följande tåg i stället. Jag insåg genast att jag inte skulle hinna fram i tid. Det är mycket sällsynt att riksdagen ändrar sin dagordning. Men efter diskussion beslöt man bordlägga mitt ärende med några timmar, så att jag skulle få  möjlighet att presentera och debattera mitt lagförslag om upphävande av tvångsäktenskap. Signalen i förslaget är viktig: I Finland ingår vi äktenskap av egen fri vilja! Tvingas du, ska du kunna få äktenskapet upphävt och ditt civilstånd ska gå tillbaka till vad det var före tvångsäktenskapet.

 

Riksdagens debatter går inte att sköta på distans eller från tåget, och framför allt skulle jag inte vilja ha det så. Jag är glad över att plenisalen nu är full av liv igen tack vare att vi kunnat släppa coronarestriktionerna. Jag värdesätter den debatt som förs i salen, i demokratins högborg, och uppfattar det som alldeles nödvändigt att som minister få möta riksdagsledamöterna på plats.

 

Men vart är vi då på väg gällande coronapandemin över lag? Vaccinationstäckningsgraden är nyckeln till framgång. Men ännu är det för många som inte tagit vaccinet. Läget i vår trakt i Karleby- och Jakobstadregionen är inte bra. Orsaken är att viruset sprids och det sprids framförallt bland de ovaccinerade. THL kom också under veckan med krassa besked. Om man inte har fått vaccin och är vuxen, så kommer man med säkerhet att insjukna förr eller senare, och ju äldre man är dess allvarligare! Den ovaccinerades risk att smittas är åtta gånger större än den vaccinerades och risken att man kommer att behöva sjukhusvård är 15-20 gånger högre hos den ovaccinerade. Så ta vaccinet om du inte ännu gjort det! Av dem som nu vårdas på intensiven är merparten ovaccinerade. Under den senaste veckan har personer i åldrarna 12−79 år som inte är vaccinerade tagits in på sjukhus 19 gånger oftare än personer i samma åldersgrupp som fått båda vaccindoserna. Vaccinet skyddar således både dig själv och andra.

 

Det är också med oro jag följt med situationen på våra sjukhus. Planerade operationer flyttas framåt. Tidigare riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos berättade i veckan att hennes hjärtoperation inhiberades i sista stund, på grund av att två icke vaccinerade patienter behövt platserna på intensiven i Åbo. Hon är förstås inte den enda som drabbats. Vårdpersonalen drar ett tungt lass och hur vi nu agerar härifrån framåt avgör hur vintern kommer se ut. Viruset är segt. Det kommer inte att försvinna i vinter eller nästa år. Därför hoppas jag att alla vi som kan ta vaccinet gör det. Vi är nyckelspelarna i kampen mot viruset. Lyckas vi få upp vaccinationstäckningen tillräckligt högt, ja då behövs heller inte coronapasset. Lyckas vi inte, blir coronaintyget vårt verktyg för att hålla samhället öppet så långt som möjligt.

 

Slutligen.

 

Jag har med förundran följt debatten om jämställdhetsdeklarationen i Larsmo. Det borde inte vara så svårt att skriva under att jämställdhet, som betyder att alla ska behandlas lika, är något att sträva efter, i hela vårt samhälle och alla kommuner - också i Larsmo!

 

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00