Veckans viktigaste budskap - Ta vaccinet om du inte gjort det!

23.10.2021 kl. 13:05
Den här veckan har jag än en gång fått erfara hur viktigt det är med fungerande förbindelser. Även om vi under coronapandemin har blivit bättre på att mötas, arbeta och till och med umgås digitalt, behöver vi resa och träffas.

I tisdags skulle jag resa hemifrån till Helsingfors. Jag förväntades vara i riksdagen för att presentera lagförslaget om ändring i äktenskapslagen i plenum klockan 14. Då jag kom till Kronoby flygfält på morgonen, fick jag veta att alla inte skulle rymmas med på flygplanet. Jag var en av dem och fick ta följande tåg i stället. Jag insåg genast att jag inte skulle hinna fram i tid. Det är mycket sällsynt att riksdagen ändrar sin dagordning. Men efter diskussion beslöt man bordlägga mitt ärende med några timmar, så att jag skulle få  möjlighet att presentera och debattera mitt lagförslag om upphävande av tvångsäktenskap. Signalen i förslaget är viktig: I Finland ingår vi äktenskap av egen fri vilja! Tvingas du, ska du kunna få äktenskapet upphävt och ditt civilstånd ska gå tillbaka till vad det var före tvångsäktenskapet.

 

Riksdagens debatter går inte att sköta på distans eller från tåget, och framför allt skulle jag inte vilja ha det så. Jag är glad över att plenisalen nu är full av liv igen tack vare att vi kunnat släppa coronarestriktionerna. Jag värdesätter den debatt som förs i salen, i demokratins högborg, och uppfattar det som alldeles nödvändigt att som minister få möta riksdagsledamöterna på plats.

 

Men vart är vi då på väg gällande coronapandemin över lag? Vaccinationstäckningsgraden är nyckeln till framgång. Men ännu är det för många som inte tagit vaccinet. Läget i vår trakt i Karleby- och Jakobstadregionen är inte bra. Orsaken är att viruset sprids och det sprids framförallt bland de ovaccinerade. THL kom också under veckan med krassa besked. Om man inte har fått vaccin och är vuxen, så kommer man med säkerhet att insjukna förr eller senare, och ju äldre man är dess allvarligare! Den ovaccinerades risk att smittas är åtta gånger större än den vaccinerades och risken att man kommer att behöva sjukhusvård är 15-20 gånger högre hos den ovaccinerade. Så ta vaccinet om du inte ännu gjort det! Av dem som nu vårdas på intensiven är merparten ovaccinerade. Under den senaste veckan har personer i åldrarna 12−79 år som inte är vaccinerade tagits in på sjukhus 19 gånger oftare än personer i samma åldersgrupp som fått båda vaccindoserna. Vaccinet skyddar således både dig själv och andra.

 

Det är också med oro jag följt med situationen på våra sjukhus. Planerade operationer flyttas framåt. Tidigare riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos berättade i veckan att hennes hjärtoperation inhiberades i sista stund, på grund av att två icke vaccinerade patienter behövt platserna på intensiven i Åbo. Hon är förstås inte den enda som drabbats. Vårdpersonalen drar ett tungt lass och hur vi nu agerar härifrån framåt avgör hur vintern kommer se ut. Viruset är segt. Det kommer inte att försvinna i vinter eller nästa år. Därför hoppas jag att alla vi som kan ta vaccinet gör det. Vi är nyckelspelarna i kampen mot viruset. Lyckas vi få upp vaccinationstäckningen tillräckligt högt, ja då behövs heller inte coronapasset. Lyckas vi inte, blir coronaintyget vårt verktyg för att hålla samhället öppet så långt som möjligt.

 

Slutligen.

 

Jag har med förundran följt debatten om jämställdhetsdeklarationen i Larsmo. Det borde inte vara så svårt att skriva under att jämställdhet, som betyder att alla ska behandlas lika, är något att sträva efter, i hela vårt samhälle och alla kommuner - också i Larsmo!

 

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00