SFP:s österbottniska riksdagsledamöter kräver konkreta åtgärder gällande skarven

29.09.2021 kl. 18:36
SFP:s österbottniska riksdagsledamöter Mikko Ollikainen, Anders Norrback och Joakim Strand ifrågasätter starkt behandlingen av skarvfrågan och den utdragna processen gällande ersättningar för skarvskador.

Enligt Ollikainen, Norrback och Strand är även behandlingstiderna gällande undantagslov för begränsning av skarvskador ohållbara. Frågan lyftes fram av under riksdagens budgetdiskussion med jord- och skogsbruksminister Leppä och miljöminister Mikkonen.   
  
-Jag vill höra hur jord- och skogsbruksministeriet kommer att säkerställa att de berörda yrkesfiskarna får ersättning för de skador som orsakas av skarvarna. Yrkesfiskarna har lidit alldeles för länge av problemet, säger Ollikainen, som ställde frågan till de ansvariga ministrarna under onsdagens budgetdiskussion.
 
Skarvfrågans hantering bekymrar även riksdagsledamot Norrback, som poängterar att hela processen med skarvrelaterade ärenden måste försnabbas så att behandlingstiderna i framtiden hålls på en rimlig nivå. 

- Man borde aktivt gå inför att hitta nya arbetssätt som försnabbar behandlingsförfarandet, säger Norrback. Det känns orimligt att den som söker undantagslov varje gång måste bevisa att skarven förorsakat skador på fiskebeståndet. Detta är ju redan vetenskapligt bevisat. 
 
Riksdagsledamot Strand konstaterar att myndigheternas sätt att hantera skarvfrågan är ett misslyckande som åtminstone hos oss i kusttrakterna tär på förtroendet för myndigheter överlag.

- Senast nu är det upp till bevis. Det krävs såväl konkreta och effektiva åtgärder för att förebygga skarvskador som statliga medel för att ersätta redan uppkomna skador. Förtroendet för myndighetsapparaten har naggats rejält i kanten, avslutar Strand.

De österbottniska riksdagsledamöterna kommer även i fortsättningen att arbeta för att konkreta åtgärder inom frågan uppnås. 

Anders Norrback, Mikko Ollikainen och Joakim Strand

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55