Förebyggande åtgärder sparar på statens kostnader på sikt

28.09.2021 kl. 16:52
Riksdagen påbörjade denna vecka remissdebatten om regeringens budgetförslag för år 2022. I sitt anförande betonade riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi (Sfp) vikten av den förebyggande verksamheten inom social- och hälsovården.

- Regeringens budgetförslag innehåller ett stort antal förebyggande åtgärder. Förebyggande social- och hälsovårdspolitik stödjer inte bara medborgarnas välbefinnande utan ökar också på sysselsättningsgraden och arbetskraftens produktivitet. Genom att ta hand om de anställdas hälsa, välbefinnande och förmåga att fungera och arbeta minskar behovet av social- och hälsovårdstjänsterna, säger Rehn-Kivi.

Rehn-Kivi lyfte upp Finlands nationella vaccinprogram som ett av de bästa förebyggande åtgärder vi har. Det finns ändå utrymme för utveckling även där. Bland annat en utvidgning av pneumokockvaccinationer skulle enligt Rehn-Kivi spara på hälsovårdskostnaderna och minska på trycket på sjukvården.
Förebyggande åtgärder presenteras också inom mentalvården med en nationell förvaltningsövergripande strategi för psykisk hälsa. Psykisk ohälsa kostar samhället miljarder årligen, och vi vet redan nu att den psykiska ohälsan vuxit på grund av pandemin.
- Terapigarantin är en konkret åtgärd som vi måste se till att förverkligas så snabbt som möjligt. Även lågtröskelservice och andra satsningar på förebyggande åtgärder måste verkställas för att förhindra ensamhet och mobbning.
Avslutningsvis betonade Rehn-Kivi att kommunerna ska kompenseras för sina för kostnaderna som pandemin orsakat.
- Finland har klarat sig bra i kampen mot coronaviruset. Nu måste vi se till att kommunerna som i praktiken skött om coronabehandlingen, från testning och spårning till vaccineringar och sjukvård, blir ersatta till 100 % för sina coronakostnader, säger Rehn-Kivi.

 
Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00