Den politiska hösten är igång

21.08.2021 kl. 17:57

 

Kolumnen publicerades i ÅU 21.8.

 

Varje år samlas vi, SFP:s riksdagsledamöter, till sommarmöte någonstans i Finland där vi diskuterar den kommande höstens arbete, besöker lokala företag och träffar lokala ortsbor. Detta år gick sommarmötet av stapeln i natursköna Nagu.

 

Vi har åter igen fått uppleva en annorlunda sommar. Coronaviruset har gjort resande utomlands svårare och vi finländare har istället upptäckt vårt eget hemland. Den inhemska turismen har blomstrat och bland annat i Nagu har man haft fullt med turister under hela säsongen. Det här är mycket glädjande och jag hoppas att det håller i sig också i framtiden. Finland har oerhört mycket att erbjuda då det gäller naturupplevelser och rekreation. Det finns rikligt med smultronställen såväl i väst som öst och från norr till söder.

 

Allt medan att vaccinationstäckningsgraden ökar och allt fler av oss finländare får sina två vaccindoser förändras coronavirussituationen. Därför behöver vi också nu titta betydligt mera på antalet personer som får sjukhus- och intensivvård, än på det dagliga antalet smittade. Det är uppenbart att redan en dos vaccin minskar risken att insjukna allvarligt och två doser ger ett mycket gott skydd. Därför är det centralt för oss alla, att så många som möjligt tar vaccin. Ju högre vaccinationstäckningsgrad, dess närmare är vi dagen då vi kan avstå från alla restriktioner.

 

Min bestämda uppfattning är också att vi nu måste börja lära oss leva med viruset och hålla samhället så öppet som möjligt. Kulturen och evenemangsbranschen behöver framtidstro och jag har stor förståelse för den frustration man känner och har känt. Jag är mycket nöjd med att regeringen förra veckan kunde enas om att den strikta s.k. tvåmeters regeln inomhus ska bort och ersättas med social- och hälsovårdsministeriets nya anvisningar. Samtidigt ser jag ändå att det vore klokt att snabbt göra en lagändring i smittskyddslagen, och avlägsna 2 meters skrivningen där. Något som social-och hälsovårdsministeriet borde kunna bereda omgående. En annan sak som är mycket viktig för oss i regeringen är att barnen och de unga behöver få utöva sina hobbyer. Också här har det sänts ut nya anvisningar från ministeriet till våra regionala och lokala myndigheter som fattar de konkreta besluten gällande eventuella restriktioner just nu.

 

En av höstens viktigaste händelser är regeringens kommande budgetria. Det finns många stora frågor inför framtiden på tapeten bland annat hur vi skapar förutsättningar för tillväxt, sysselsättningen, bristen på arbetskraft, befolkningsutvecklingen och klimatförändringen. De här frågorna kommer att prägla budgetrian och vi behöver lösningar för att bygga en allt mer hållbar framtid.

 

Jag är mycket nöjd att finansministeriet i sitt budgetförslag har med ett tvåårigt försök med ett höjt hushållsavdrag. Det här är något som SFP målmedvetet arbetat för. Förslaget är att hushållsavdragets maximibelopp för hushållsarbete samt  vård- och omsorgsarbete höjs från 2250 euro till 3500 euro och att den avdragbara andelen höjs från 40 till 60 procent. Den som byter ut sin oljepanna ska också få ett avdrag på 3500 euro och den här höjningen gäller åren 2022-2027.

 

En höjning av hushållsavdraget är väldigt viktigt med tanke på sysselsättningen. Det är också en tydlig åtgärd för att främja en grön omställning. Det tvååriga försöket gör att t.ex. en äldre mänska kan anlita städhjälp eller annan hjälp i hemmet som underlättar vardagen, bättre än idag. I och med detta förslag skapas en situation där alla vinner – företagen, arbetstagarna och hushållen.

 

En annan fråga som varit på allas läppar denna vecka är det fruktansvärda läget i Afghanistan. Min och SFP:s syn är  att regeringen nu bör ha beredskap att höja flyktingkvoten från 1050 uppåt. Situationen i Afghanistan har eskalerat och det gör det mycket motiverat att flyktingkvoten nu skulle höjas utöver det som överenskommits i regeringsprogrammet. Vi måste hjälpa de mest utsatta. Vi måste också införa snabba processer för att ta hand om dem som nu svävar i livsfara. Det inkluderar också deras familjer. Beslutet att sända ett tiotal finländska soldater till Afghanistan för att bidra med större säkerhet i det praktiska arbetet  vid flygfältet i Kabul är med tanka på situationen mycket motiverat.

 

Under riksdagsgruppens besök i Nagu har vi också fått mycket tack för det arbete som gjorts för att få till stånd finansiering på över hundra miljoner för att förnya Rävssundsbron och Hessundsbron i Pargas. Det här visar att långsiktigt politiskt arbete har betydelse och bär frukt. Fungerande förbindelser behövs för skärgårdens livskraft, för turismen, företagsamheten och näringslivets utveckling.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50