Den politiska hösten är igång

21.08.2021 kl. 17:57

 

Kolumnen publicerades i ÅU 21.8.

 

Varje år samlas vi, SFP:s riksdagsledamöter, till sommarmöte någonstans i Finland där vi diskuterar den kommande höstens arbete, besöker lokala företag och träffar lokala ortsbor. Detta år gick sommarmötet av stapeln i natursköna Nagu.

 

Vi har åter igen fått uppleva en annorlunda sommar. Coronaviruset har gjort resande utomlands svårare och vi finländare har istället upptäckt vårt eget hemland. Den inhemska turismen har blomstrat och bland annat i Nagu har man haft fullt med turister under hela säsongen. Det här är mycket glädjande och jag hoppas att det håller i sig också i framtiden. Finland har oerhört mycket att erbjuda då det gäller naturupplevelser och rekreation. Det finns rikligt med smultronställen såväl i väst som öst och från norr till söder.

 

Allt medan att vaccinationstäckningsgraden ökar och allt fler av oss finländare får sina två vaccindoser förändras coronavirussituationen. Därför behöver vi också nu titta betydligt mera på antalet personer som får sjukhus- och intensivvård, än på det dagliga antalet smittade. Det är uppenbart att redan en dos vaccin minskar risken att insjukna allvarligt och två doser ger ett mycket gott skydd. Därför är det centralt för oss alla, att så många som möjligt tar vaccin. Ju högre vaccinationstäckningsgrad, dess närmare är vi dagen då vi kan avstå från alla restriktioner.

 

Min bestämda uppfattning är också att vi nu måste börja lära oss leva med viruset och hålla samhället så öppet som möjligt. Kulturen och evenemangsbranschen behöver framtidstro och jag har stor förståelse för den frustration man känner och har känt. Jag är mycket nöjd med att regeringen förra veckan kunde enas om att den strikta s.k. tvåmeters regeln inomhus ska bort och ersättas med social- och hälsovårdsministeriets nya anvisningar. Samtidigt ser jag ändå att det vore klokt att snabbt göra en lagändring i smittskyddslagen, och avlägsna 2 meters skrivningen där. Något som social-och hälsovårdsministeriet borde kunna bereda omgående. En annan sak som är mycket viktig för oss i regeringen är att barnen och de unga behöver få utöva sina hobbyer. Också här har det sänts ut nya anvisningar från ministeriet till våra regionala och lokala myndigheter som fattar de konkreta besluten gällande eventuella restriktioner just nu.

 

En av höstens viktigaste händelser är regeringens kommande budgetria. Det finns många stora frågor inför framtiden på tapeten bland annat hur vi skapar förutsättningar för tillväxt, sysselsättningen, bristen på arbetskraft, befolkningsutvecklingen och klimatförändringen. De här frågorna kommer att prägla budgetrian och vi behöver lösningar för att bygga en allt mer hållbar framtid.

 

Jag är mycket nöjd att finansministeriet i sitt budgetförslag har med ett tvåårigt försök med ett höjt hushållsavdrag. Det här är något som SFP målmedvetet arbetat för. Förslaget är att hushållsavdragets maximibelopp för hushållsarbete samt  vård- och omsorgsarbete höjs från 2250 euro till 3500 euro och att den avdragbara andelen höjs från 40 till 60 procent. Den som byter ut sin oljepanna ska också få ett avdrag på 3500 euro och den här höjningen gäller åren 2022-2027.

 

En höjning av hushållsavdraget är väldigt viktigt med tanke på sysselsättningen. Det är också en tydlig åtgärd för att främja en grön omställning. Det tvååriga försöket gör att t.ex. en äldre mänska kan anlita städhjälp eller annan hjälp i hemmet som underlättar vardagen, bättre än idag. I och med detta förslag skapas en situation där alla vinner – företagen, arbetstagarna och hushållen.

 

En annan fråga som varit på allas läppar denna vecka är det fruktansvärda läget i Afghanistan. Min och SFP:s syn är  att regeringen nu bör ha beredskap att höja flyktingkvoten från 1050 uppåt. Situationen i Afghanistan har eskalerat och det gör det mycket motiverat att flyktingkvoten nu skulle höjas utöver det som överenskommits i regeringsprogrammet. Vi måste hjälpa de mest utsatta. Vi måste också införa snabba processer för att ta hand om dem som nu svävar i livsfara. Det inkluderar också deras familjer. Beslutet att sända ett tiotal finländska soldater till Afghanistan för att bidra med större säkerhet i det praktiska arbetet  vid flygfältet i Kabul är med tanka på situationen mycket motiverat.

 

Under riksdagsgruppens besök i Nagu har vi också fått mycket tack för det arbete som gjorts för att få till stånd finansiering på över hundra miljoner för att förnya Rävssundsbron och Hessundsbron i Pargas. Det här visar att långsiktigt politiskt arbete har betydelse och bär frukt. Fungerande förbindelser behövs för skärgårdens livskraft, för turismen, företagsamheten och näringslivets utveckling.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Revisionsutskottets betänkande om informationsstyrning inom social- och hälsovården

Den första juni ifjol trädde lagändringen som innebär att revisionsutskottets uppdrag finns upptaget i grundlagen ikraft. Revisionsutskottets roll och arbete är viktigt. Att riksdagen har ett eget organ som på en allmän nivå övervakar användningen av statsfinanserna och kan påtala brister samt lyfta upp frågor till diskussion stärker riksdagens roll som det ledande statsorganet. Gällande just denna diskussion är det bara synd att såväl tidpunkt som tema sammanfaller med interpellationen vi diskuterade i tisdags.
16.10.2008 kl. 17:45

Remissdebatt om statsrådets innovationspolitiska redogörelse

Innovationspolitik är ett relativt abstrakt tema – och jag är inte helt säker på om redogörelsen som sådan lyckas räta ut alla frågetecken, eftersom de konkreta angreppssätten och åtgärderna emellanåt förblir aningen ogripbara. Detta berör alla teman som man spontant anser borde finnas med i innovationspolitiken: Utvecklingen och forskningen som en bas att stå på, behovet av finansiering och riskfinansiering, behovet av kunnande, kompetens och företagande samt de utmaningar som globaliseringen medför. Att på ett framgångsrikt sätt genomföra de förslag som statsrådet framför i redogörelsen kräver en väl genomtänkt och konkret verkställighetsplan som är förankrad i både budget och rambudget.
15.10.2008 kl. 16:15

Interpellationsdebatt om en hygglig nivå på primärvården

Att oppositionen väljer att interpellera just nu är ingen slump – vi har ju kommunalval om dryga två veckor. Men att diskutera primärhälsovården, som är en av de viktigaste kommunala serviceformerna, passar Svenska riksdagsgruppen alldeles utmärkt. Finland är ett välfärdsland. Värdig vård för alla är en av våra dyrbaraste grundlagsenliga rättigheter. Oberoende av var man bor, oberoende av ålder och sjukdom måste rätten till god vård också förverkligas i praktiken.
14.10.2008 kl. 15:15

Statsrådets redogörelse för genomförandet av integrationslagen

Finland är en del av Europeiska Unionen och en global värld där människor i större utsträckning än tidigare rör sig mellan länder och arbetsmarknader. Under de följande tio åren behöver Finland nya invandrare också av den orsaken att fler än hundratusen personer på grund av åldersstrukturen försvinner ur arbetslivet, många av dem i samhällets nyckelfunktioner.
07.10.2008 kl. 15:30

Remissdebatt om budgetförslaget 2009

Ett lands framgång beror på många saker, bland dem kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet samt naturligtvis sysselsättningen. Trots att det budgetförslag som nu presenterats inte som sådant särskilt har utgetts för att vara en sysselsättningsbudget finns det många element som stöder sysselsättning och företagande.
16.09.2008 kl. 15:45

Interpellation om tryggande av universitetens ställning och verksamhetsförutsättningar

Kompetens, företagsamhet och förnyelseförmåga utgör grunden för en ökad välfärd. Det slår regeringen Vanhanens program fast. Regeringen har i sitt program slagit fast att målsättningen för finansieringen av forskning och utveckling är att den offentliga finansieringen ska stiga till fyra procent av bruttonationalprodukten. Regeringen har även bestämt att den offentliga basfinansieringen till universiteten ska öka över hela linjen. Donationer till stöd för vetenskaplig verksamhet har dessutom redan i hög grad gjorts avdragbara i beskattningen.
21.05.2008 kl. 16:15

Responsdebatt om regeringens budgetramar för 2009-2012

Finansutskottet konstaterar att ekonomin och sysselsättningsutvecklingen i Finland varit oerhört stark och tillväxten beräknas ännu fortsätta även om tydliga tecken på avmattning nu finns. Utskottet betonar två frågor som fördunklar de ekonomiska utsikterna. Den ena är den takt varmed befolkningen nu åldras och den andra är de utmaningar klimatförändringen för med sig. Svenska riksdagsgruppen anser att det i båda dessa fall framför allt gäller att föra en ansvarsfull politik som beaktar förändringsfaktorer med ett pro-aktivt grepp. Både den pågående kommunreformprocessen och produktivitetsprogrammet är exempel på åtgärder som stöder en anpassning till morgondagens verklighet. Den klimatpolitiska redogörelsen å sin sida, som avges på hösten, ger svar på hur regeringen anser att klimatförändringen skall tacklas
20.05.2008 kl. 15:00