Den politiska hösten är igång

21.08.2021 kl. 17:57

 

Kolumnen publicerades i ÅU 21.8.

 

Varje år samlas vi, SFP:s riksdagsledamöter, till sommarmöte någonstans i Finland där vi diskuterar den kommande höstens arbete, besöker lokala företag och träffar lokala ortsbor. Detta år gick sommarmötet av stapeln i natursköna Nagu.

 

Vi har åter igen fått uppleva en annorlunda sommar. Coronaviruset har gjort resande utomlands svårare och vi finländare har istället upptäckt vårt eget hemland. Den inhemska turismen har blomstrat och bland annat i Nagu har man haft fullt med turister under hela säsongen. Det här är mycket glädjande och jag hoppas att det håller i sig också i framtiden. Finland har oerhört mycket att erbjuda då det gäller naturupplevelser och rekreation. Det finns rikligt med smultronställen såväl i väst som öst och från norr till söder.

 

Allt medan att vaccinationstäckningsgraden ökar och allt fler av oss finländare får sina två vaccindoser förändras coronavirussituationen. Därför behöver vi också nu titta betydligt mera på antalet personer som får sjukhus- och intensivvård, än på det dagliga antalet smittade. Det är uppenbart att redan en dos vaccin minskar risken att insjukna allvarligt och två doser ger ett mycket gott skydd. Därför är det centralt för oss alla, att så många som möjligt tar vaccin. Ju högre vaccinationstäckningsgrad, dess närmare är vi dagen då vi kan avstå från alla restriktioner.

 

Min bestämda uppfattning är också att vi nu måste börja lära oss leva med viruset och hålla samhället så öppet som möjligt. Kulturen och evenemangsbranschen behöver framtidstro och jag har stor förståelse för den frustration man känner och har känt. Jag är mycket nöjd med att regeringen förra veckan kunde enas om att den strikta s.k. tvåmeters regeln inomhus ska bort och ersättas med social- och hälsovårdsministeriets nya anvisningar. Samtidigt ser jag ändå att det vore klokt att snabbt göra en lagändring i smittskyddslagen, och avlägsna 2 meters skrivningen där. Något som social-och hälsovårdsministeriet borde kunna bereda omgående. En annan sak som är mycket viktig för oss i regeringen är att barnen och de unga behöver få utöva sina hobbyer. Också här har det sänts ut nya anvisningar från ministeriet till våra regionala och lokala myndigheter som fattar de konkreta besluten gällande eventuella restriktioner just nu.

 

En av höstens viktigaste händelser är regeringens kommande budgetria. Det finns många stora frågor inför framtiden på tapeten bland annat hur vi skapar förutsättningar för tillväxt, sysselsättningen, bristen på arbetskraft, befolkningsutvecklingen och klimatförändringen. De här frågorna kommer att prägla budgetrian och vi behöver lösningar för att bygga en allt mer hållbar framtid.

 

Jag är mycket nöjd att finansministeriet i sitt budgetförslag har med ett tvåårigt försök med ett höjt hushållsavdrag. Det här är något som SFP målmedvetet arbetat för. Förslaget är att hushållsavdragets maximibelopp för hushållsarbete samt  vård- och omsorgsarbete höjs från 2250 euro till 3500 euro och att den avdragbara andelen höjs från 40 till 60 procent. Den som byter ut sin oljepanna ska också få ett avdrag på 3500 euro och den här höjningen gäller åren 2022-2027.

 

En höjning av hushållsavdraget är väldigt viktigt med tanke på sysselsättningen. Det är också en tydlig åtgärd för att främja en grön omställning. Det tvååriga försöket gör att t.ex. en äldre mänska kan anlita städhjälp eller annan hjälp i hemmet som underlättar vardagen, bättre än idag. I och med detta förslag skapas en situation där alla vinner – företagen, arbetstagarna och hushållen.

 

En annan fråga som varit på allas läppar denna vecka är det fruktansvärda läget i Afghanistan. Min och SFP:s syn är  att regeringen nu bör ha beredskap att höja flyktingkvoten från 1050 uppåt. Situationen i Afghanistan har eskalerat och det gör det mycket motiverat att flyktingkvoten nu skulle höjas utöver det som överenskommits i regeringsprogrammet. Vi måste hjälpa de mest utsatta. Vi måste också införa snabba processer för att ta hand om dem som nu svävar i livsfara. Det inkluderar också deras familjer. Beslutet att sända ett tiotal finländska soldater till Afghanistan för att bidra med större säkerhet i det praktiska arbetet  vid flygfältet i Kabul är med tanka på situationen mycket motiverat.

 

Under riksdagsgruppens besök i Nagu har vi också fått mycket tack för det arbete som gjorts för att få till stånd finansiering på över hundra miljoner för att förnya Rävssundsbron och Hessundsbron i Pargas. Det här visar att långsiktigt politiskt arbete har betydelse och bär frukt. Fungerande förbindelser behövs för skärgårdens livskraft, för turismen, företagsamheten och näringslivets utveckling.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2009

År 2009 kommer att präglas av den ekonomiska recession som vi nu befinner oss i. Frågan nu är bara hur djupt vi sjunker och hur länge den varar. Statsrådet har redan avgett ett förslag till en första tilläggsbudget med ordentliga stimulansåtgärder. Efter beslutet har budgeten och den första tilläggsbudgeten tillsammans en stimulanseffekt för 2009 som enligt Europeiska kommissionens jämförelse är den tredje största bland EU:s 27 medlemsländer. Resten av den politik om förs under året och de propositioner regeringen avger kommer alla att speglas mot denna bakgrund.
10.02.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2009

Det ekonomiska läget ser nu mycket annorlunda ut än vad det gjorde i mitten av september när vi diskuterade budgetförslaget i remissdebatt. Nu, tre månader senare, befinner vi oss i en ekonomisk tillbakagång, där dåliga prognoser var och annan vecka ersätts av nya, ännu sämre prognoser. Det har vi märkt genom ökade samarbetsförhandlingar, uppsägningar och permitteringar. Nästa år kommer att avvika från det vi blivit vana med under en längre tid. Vi är rädda för att arbetslösheten kommer att öka och den ekonomiska tillväxten att avta. Nu är goda råd dyra. Det gäller att anpassa budgetåtgärderna till den uppkomna situationen och rikta in dem på åtgärder som stimulerar inhemsk produktion, konsumtion och sysselsättning.
15.12.2008 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen

Målsättningen med upphandlingslagstiftningen är att säkerställa en fri rörlighet för varor och tjänster samt en välfungerande inre marknad, att effektivera användningen av offentliga medel och främja upphandling av hög kvalitet, samt främja en ökad öppenhet i upphandlingen.
26.11.2008 kl. 16:17

Remissdebatt om statsrådets klimat- och energistrategi

Regeringen har avgivit en av de viktigaste redogörelserna under hela regeringsperioden. Klimat- och energifrågorna bildar idag en helhet som inte kan skiljas åt och som genomsyrar både den nationella och internationella politiken. Vissa ramvillkor är fastställda för Finlands energi- och klimatpolitik genom EU:s klimatpolitik och internatioenlla överenskommelser. Inom Eu har man kommit överens om att utsläppen av växthusgaser skall minska med 20%, energieffektiviteten förbättras så att energiförbrukningen minskar med 20% och andelen förnybar energi av den slutliga energiförbrukningen på EU-nivå ska öka till 20% till år 2020 jämfört med nivåerna år 1990. För Finland betyder det att andelen förnybar energi skall öka till 38 % från nuvarande 29%.
12.11.2008 kl. 16:15