Självstyrelsen – en pigg nittionioåring

15.06.2021 kl. 14:13
I onsdags fick vi hissa Ålands flagga i topp och fira den 99:e självstyrelsedagen, och med det starten på vårt ett år långa 100 års-jubileum!

Som Ålands riksdagsledamot är jag glad att Ålands flagga, som vanligt på självstyrelsedagen, vajade utanför riksdagen även om jag själv firade dagen i Mariehamn och deltog i det officiella programmet.

 

Riksdagen planerar så klart också att högtidlighålla Ålands jubileum. Vi har med riksdagens talman och generalsekretare tänkt att vårt jubileumsfirande av självstyrelsen ska ske i höst i samband med att det är exakt 100 år sedan riksdagen godkände garantilagen, som implementerade Nationernas Förbunds beslut.

 

Vi har medvetet avvaktat med de praktiska arrangemangen då vi hållit tummarna att coronaläget ska förbättras så att vi kan hålla ett ordentligt seminarium och uppmärksamma jubileet fysiskt i riksdagshuset, med representanter för lagtinget på plats. För det är så mycket roligare om man kan träffas på riktigt, inte bara digitalt.

 

Riksdagen har varit stängd för alla besökare sedan mars i fjol för att skapa en bubbla som minimerat risken för spridandet av coronaviruset i huset. Alla riksdagsledamöter vaccineras i sina hemkommuner och ingen har förtur. Men då vaccinbokningen på många platser nu är öppen för 30 plussare kommer alla ledamöter snart fått första dosen så att vi förhoppningsvis kan öppna huset för besökare i tid för riksdagens Ålandsfirande.

 

Jag var också glad att i år se att Ålands flagga vajade på rekordmånga platser i Helsingfors. Statsrådsborgen flaggade vackert på Senatstorget, stadshuset flaggade traditionsenligt och ministerium runt om i Helsingfors hade Ålands flagga hissad. I Fredrikshamn hissades sannolikt världens största Ålands flagga och i Åbo prydde Ålands flagga broarna över Aura å.

 

Republikens president, statsministern och många andra skickade sina officiella gratulationer och uppmärksammade Åland på sociala medier. Jag hoppas att alla kommande självstyrelsedagar, också efter jubileet, kommer uppmärksammas lika stort och att 100 års jubileet kan bli starten för något större. Det bör så klart vara vår ambition och det är helt möjligt.

 

Då jag fått frågan av skolelever vad som är största symbolen för självstyrelsen för mig privat brukar jag alltid komma till slutsatsen att det är Ålands flagga. För jag blir alltid så stolt och glad då jag ser flaggan vaja både på och utanför Åland, som på självstyrelsedagen, även om det finns många andra viktiga symboler också.

 

Ålands självstyrelse är ändå inte bara en symbolfråga utan jag ser fram emot att denna höst förhoppningsvis få ett nytt lagförslag till självstyrelselag till riksdagen. Arbetet med regeringens Ålandstrategi (som är något jag har särskilt stora förhoppningar på att kunna stärka Åland i statsförvaltningen permanent) har också inletts och vi vet att riksdagen under hela pandemin via grundlagsutskottet i praktiken stärkt Ålands självstyrelse i de juridiska tolkningarna. Det skapar en ännu stabilare praktisk bas att ta avstamp ifrån.

 

Jag ser fram emot att fortsätta arbeta för att stärka Åland samt arbeta för alla ålänningars bästa i riksdagen, inte bara på självstyrelsedagen utan varenda dag. För vi är inte klara än. Även om vi har fått många viktiga saker i mål på ett framgångsrikt sett återstår en hel del andra saker. Nya saker kommer också alltid komma till vilket är naturligt eftersom Ålands självstyrelse hela tiden måste leva i tiden. Glad start på Ålands hundraårsjubileum!

Mats Löfström

Gruppanföranden

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00