Självstyrelsen – en pigg nittionioåring

15.06.2021 kl. 14:13
I onsdags fick vi hissa Ålands flagga i topp och fira den 99:e självstyrelsedagen, och med det starten på vårt ett år långa 100 års-jubileum!

Som Ålands riksdagsledamot är jag glad att Ålands flagga, som vanligt på självstyrelsedagen, vajade utanför riksdagen även om jag själv firade dagen i Mariehamn och deltog i det officiella programmet.

 

Riksdagen planerar så klart också att högtidlighålla Ålands jubileum. Vi har med riksdagens talman och generalsekretare tänkt att vårt jubileumsfirande av självstyrelsen ska ske i höst i samband med att det är exakt 100 år sedan riksdagen godkände garantilagen, som implementerade Nationernas Förbunds beslut.

 

Vi har medvetet avvaktat med de praktiska arrangemangen då vi hållit tummarna att coronaläget ska förbättras så att vi kan hålla ett ordentligt seminarium och uppmärksamma jubileet fysiskt i riksdagshuset, med representanter för lagtinget på plats. För det är så mycket roligare om man kan träffas på riktigt, inte bara digitalt.

 

Riksdagen har varit stängd för alla besökare sedan mars i fjol för att skapa en bubbla som minimerat risken för spridandet av coronaviruset i huset. Alla riksdagsledamöter vaccineras i sina hemkommuner och ingen har förtur. Men då vaccinbokningen på många platser nu är öppen för 30 plussare kommer alla ledamöter snart fått första dosen så att vi förhoppningsvis kan öppna huset för besökare i tid för riksdagens Ålandsfirande.

 

Jag var också glad att i år se att Ålands flagga vajade på rekordmånga platser i Helsingfors. Statsrådsborgen flaggade vackert på Senatstorget, stadshuset flaggade traditionsenligt och ministerium runt om i Helsingfors hade Ålands flagga hissad. I Fredrikshamn hissades sannolikt världens största Ålands flagga och i Åbo prydde Ålands flagga broarna över Aura å.

 

Republikens president, statsministern och många andra skickade sina officiella gratulationer och uppmärksammade Åland på sociala medier. Jag hoppas att alla kommande självstyrelsedagar, också efter jubileet, kommer uppmärksammas lika stort och att 100 års jubileet kan bli starten för något större. Det bör så klart vara vår ambition och det är helt möjligt.

 

Då jag fått frågan av skolelever vad som är största symbolen för självstyrelsen för mig privat brukar jag alltid komma till slutsatsen att det är Ålands flagga. För jag blir alltid så stolt och glad då jag ser flaggan vaja både på och utanför Åland, som på självstyrelsedagen, även om det finns många andra viktiga symboler också.

 

Ålands självstyrelse är ändå inte bara en symbolfråga utan jag ser fram emot att denna höst förhoppningsvis få ett nytt lagförslag till självstyrelselag till riksdagen. Arbetet med regeringens Ålandstrategi (som är något jag har särskilt stora förhoppningar på att kunna stärka Åland i statsförvaltningen permanent) har också inletts och vi vet att riksdagen under hela pandemin via grundlagsutskottet i praktiken stärkt Ålands självstyrelse i de juridiska tolkningarna. Det skapar en ännu stabilare praktisk bas att ta avstamp ifrån.

 

Jag ser fram emot att fortsätta arbeta för att stärka Åland samt arbeta för alla ålänningars bästa i riksdagen, inte bara på självstyrelsedagen utan varenda dag. För vi är inte klara än. Även om vi har fått många viktiga saker i mål på ett framgångsrikt sett återstår en hel del andra saker. Nya saker kommer också alltid komma till vilket är naturligt eftersom Ålands självstyrelse hela tiden måste leva i tiden. Glad start på Ålands hundraårsjubileum!

Mats Löfström

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30