Ansvarsfulla beslut för  framtiden

29.04.2021 kl. 11:45

- Resultatet av halvtidsrian är bra för Finland. Vi kunde fastställa en hållbar vägkarta ut ur krisen vilket tryggar vårt lands stabilitet och politiska handlingskraft, säger Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet. Det viktiga är att vi har kunnat  bära ansvar och sätta finländarnas bästa i första rummet.


En av de viktigaste frågorna har varit att främja hållbar tillväxt, företagsamhet och sysselsättning.

- Finland behöver tillväxt, företagsamhet och mera arbetstillfällen. Det var läget  både före coronakrisen, och särskilt nu också efter krisen, för att trygga vår ekonomiska återhämtning, fortsatta konkurrenskraft och välfärd. Jag är därför nöjd över att regeringen kunnat fattat beslut om åtgärder och satsningar som gäller sysselsättningen och näringslivets förutsättningar, säger Blomqvist. 

I halvtidsrian har regeringen fattat beslut som avser medföra ytterligare 42-52 000 fler sysselsatta, bland annat genom främjande av arbetsrelaterad invandring, integration, överförande av sysselsättningstjänster till kommunerna samt satsningar på livslångt lärande och välmående i arbetet. Det här är åtgärder SFP länge förespråkat som centrala för sysselsättningen.

Därtill ska sysselsättningsfrämjande åtgärder som stärker den offentliga ekonomin med 110 miljoner vidtas under regeringsperioden, och målet fram till 2030 är att uppnå en sysselsättningsgrad på 75 %.

Regeringen har kommit överens om ett åtgärdsprogram som ska stärka en förnybar industri och inhemskt ägande och investeringar.

- För att trygga vår plats i den globala konkurrensen behövs ett gott investeringsklimat som gör att såväl inhemska som utländska bolag besluter investera i Finland. På det sättet stärker vi såväl ekonomin som sysselsättningen, säger Blomqvist.

- Jag är också mycket nöjd över att vi kunnat enas om att höja hushållsavdraget. Hushållsavdraget har en sysselsättande effekt och det underlättar vardagen för många, säger Blomqvist.
Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00