Brev från Ständerhuset

01.05.2021 kl. 11:44
”Hejsan morsan, hejsan stabben, det är brev från älsklingsgrabben, vi har kul på kolonien..”

Så här börjar folkvisan ”Brev från kolonien” av Cornelis Vreeswijk. Den känns som en passande visa för att beskriva de senaste veckorna på Ständerhuset. Kvintettens egen lägergård, därifrån jag hade kunnat skicka en hel del brev med varierande innehåll. Breven kunde ha handlat om allt från nattliga tuffa förhandlingar, till ljuspunkten på dagen som var de otroligt goda bullarna som serveras på Ständerhuset.

 

Sällan har en ramria dragit ut på tiden så mycket som denna, men vi lever ju också i ovanliga tider. Efter allt vi varit med om de senaste tio dagarna är jag glad att vi nu kan säga att vi har ett resultat och att vi har en funktionsduglig regering. Regeringskrisen är avvärjd. 

 

Vi samlades till halvtidsria under speciella omständigheter. Vi lever i ett brytningsskede av coronapandemin, en pandemi som har drabbat hela världen. I Finland har antalet fall sjunkit och vaccinationstäckningsgraden ökar ständigt. Vi har gjort en s.k. exitplan för hur vi stegvis ska avlägsna de begränsningar och rekommendationer som finns. Vi ser fram emot att världen så småningom ”kommer igång” igen och världsekonomin liksom Finlands ekonomi förväntas sätta fart i år. Vi får vara nöjda över att Finland i internationella jämförelser klarat sig bra både när man ser till hur många som insjuknat i coronan som till ekonomin. Samtidigt har vi många branscher som fortfarande lider i coronapandemins sviter och som behöver stöd. Det var ett mycket viktigt beslut som vi gjorde förra veckan när vi i regeringen beslöt att ge ett omfattande stödpaket till kulturen, idrotten och evenemangsbranschen.

 

För Finlands bästa är det viktigt att vi har stabilitet i landet. Det sista vi hade behövt i detta läge är ett nyval. Vi behöver en regering som kan fatta beslut om inte bara bekämpningen av coronaviruset men också allt det andra som vi har på kommande de två följande åren. Jag är glad att alla fem partiledare i regeringen slutligen insåg att det för landets väl och ve är nödvändigt att hitta en lösning tillsammans.

För oss i SFP är det viktigt att vi nu har ett resultat som stärker företagens verksamhetsförutsättningar, att vi har beslut som stärker vår sysselsättning och ger oss fler arbetstillfällen på sikt samtidigt som vi har en konkurrenskraftig beskattning för näringslivet. Vi höjer varken skatterna för företag eller på arbete. Vi behöver kunna förnya oss, göra reformer och skapa tillväxt. Vi ska föra en hållbar politik, både ur ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt perspektiv. För mig och SFP var det också mycket viktigt att vi fattade ett beslut om att utveckla hushållsavdraget. Den som byter ut sin oljepanna nästa år kan få ett avdrag på upp till 3500 €. För att bedöma hushållsavdragets sysselsättande effekter besluts det i samband med höstens budgetförhandlingar om detaljerna kring ett tvåårigt försök, som skulle gälla hushålls- och vårdtjänster. Det här kommer att stärka småföretagarnas sysselsättningsmöjligheter och det är något som vi i SFP jobbat hårt för.

 

Slutligen är jag glad att Österbotten nu är tillbaka i den s.k. basfasen och att vi i regeringen kunnat fatta beslut om att förlänga restaurangernas öppethållningstider här. Vi går mot våren och ljusare tider!

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00