Brev från Ständerhuset

01.05.2021 kl. 11:44
”Hejsan morsan, hejsan stabben, det är brev från älsklingsgrabben, vi har kul på kolonien..”

Så här börjar folkvisan ”Brev från kolonien” av Cornelis Vreeswijk. Den känns som en passande visa för att beskriva de senaste veckorna på Ständerhuset. Kvintettens egen lägergård, därifrån jag hade kunnat skicka en hel del brev med varierande innehåll. Breven kunde ha handlat om allt från nattliga tuffa förhandlingar, till ljuspunkten på dagen som var de otroligt goda bullarna som serveras på Ständerhuset.

 

Sällan har en ramria dragit ut på tiden så mycket som denna, men vi lever ju också i ovanliga tider. Efter allt vi varit med om de senaste tio dagarna är jag glad att vi nu kan säga att vi har ett resultat och att vi har en funktionsduglig regering. Regeringskrisen är avvärjd. 

 

Vi samlades till halvtidsria under speciella omständigheter. Vi lever i ett brytningsskede av coronapandemin, en pandemi som har drabbat hela världen. I Finland har antalet fall sjunkit och vaccinationstäckningsgraden ökar ständigt. Vi har gjort en s.k. exitplan för hur vi stegvis ska avlägsna de begränsningar och rekommendationer som finns. Vi ser fram emot att världen så småningom ”kommer igång” igen och världsekonomin liksom Finlands ekonomi förväntas sätta fart i år. Vi får vara nöjda över att Finland i internationella jämförelser klarat sig bra både när man ser till hur många som insjuknat i coronan som till ekonomin. Samtidigt har vi många branscher som fortfarande lider i coronapandemins sviter och som behöver stöd. Det var ett mycket viktigt beslut som vi gjorde förra veckan när vi i regeringen beslöt att ge ett omfattande stödpaket till kulturen, idrotten och evenemangsbranschen.

 

För Finlands bästa är det viktigt att vi har stabilitet i landet. Det sista vi hade behövt i detta läge är ett nyval. Vi behöver en regering som kan fatta beslut om inte bara bekämpningen av coronaviruset men också allt det andra som vi har på kommande de två följande åren. Jag är glad att alla fem partiledare i regeringen slutligen insåg att det för landets väl och ve är nödvändigt att hitta en lösning tillsammans.

För oss i SFP är det viktigt att vi nu har ett resultat som stärker företagens verksamhetsförutsättningar, att vi har beslut som stärker vår sysselsättning och ger oss fler arbetstillfällen på sikt samtidigt som vi har en konkurrenskraftig beskattning för näringslivet. Vi höjer varken skatterna för företag eller på arbete. Vi behöver kunna förnya oss, göra reformer och skapa tillväxt. Vi ska föra en hållbar politik, både ur ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt perspektiv. För mig och SFP var det också mycket viktigt att vi fattade ett beslut om att utveckla hushållsavdraget. Den som byter ut sin oljepanna nästa år kan få ett avdrag på upp till 3500 €. För att bedöma hushållsavdragets sysselsättande effekter besluts det i samband med höstens budgetförhandlingar om detaljerna kring ett tvåårigt försök, som skulle gälla hushålls- och vårdtjänster. Det här kommer att stärka småföretagarnas sysselsättningsmöjligheter och det är något som vi i SFP jobbat hårt för.

 

Slutligen är jag glad att Österbotten nu är tillbaka i den s.k. basfasen och att vi i regeringen kunnat fatta beslut om att förlänga restaurangernas öppethållningstider här. Vi går mot våren och ljusare tider!

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35