Brev från Ständerhuset

01.05.2021 kl. 11:44
”Hejsan morsan, hejsan stabben, det är brev från älsklingsgrabben, vi har kul på kolonien..”

Så här börjar folkvisan ”Brev från kolonien” av Cornelis Vreeswijk. Den känns som en passande visa för att beskriva de senaste veckorna på Ständerhuset. Kvintettens egen lägergård, därifrån jag hade kunnat skicka en hel del brev med varierande innehåll. Breven kunde ha handlat om allt från nattliga tuffa förhandlingar, till ljuspunkten på dagen som var de otroligt goda bullarna som serveras på Ständerhuset.

 

Sällan har en ramria dragit ut på tiden så mycket som denna, men vi lever ju också i ovanliga tider. Efter allt vi varit med om de senaste tio dagarna är jag glad att vi nu kan säga att vi har ett resultat och att vi har en funktionsduglig regering. Regeringskrisen är avvärjd. 

 

Vi samlades till halvtidsria under speciella omständigheter. Vi lever i ett brytningsskede av coronapandemin, en pandemi som har drabbat hela världen. I Finland har antalet fall sjunkit och vaccinationstäckningsgraden ökar ständigt. Vi har gjort en s.k. exitplan för hur vi stegvis ska avlägsna de begränsningar och rekommendationer som finns. Vi ser fram emot att världen så småningom ”kommer igång” igen och världsekonomin liksom Finlands ekonomi förväntas sätta fart i år. Vi får vara nöjda över att Finland i internationella jämförelser klarat sig bra både när man ser till hur många som insjuknat i coronan som till ekonomin. Samtidigt har vi många branscher som fortfarande lider i coronapandemins sviter och som behöver stöd. Det var ett mycket viktigt beslut som vi gjorde förra veckan när vi i regeringen beslöt att ge ett omfattande stödpaket till kulturen, idrotten och evenemangsbranschen.

 

För Finlands bästa är det viktigt att vi har stabilitet i landet. Det sista vi hade behövt i detta läge är ett nyval. Vi behöver en regering som kan fatta beslut om inte bara bekämpningen av coronaviruset men också allt det andra som vi har på kommande de två följande åren. Jag är glad att alla fem partiledare i regeringen slutligen insåg att det för landets väl och ve är nödvändigt att hitta en lösning tillsammans.

För oss i SFP är det viktigt att vi nu har ett resultat som stärker företagens verksamhetsförutsättningar, att vi har beslut som stärker vår sysselsättning och ger oss fler arbetstillfällen på sikt samtidigt som vi har en konkurrenskraftig beskattning för näringslivet. Vi höjer varken skatterna för företag eller på arbete. Vi behöver kunna förnya oss, göra reformer och skapa tillväxt. Vi ska föra en hållbar politik, både ur ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt perspektiv. För mig och SFP var det också mycket viktigt att vi fattade ett beslut om att utveckla hushållsavdraget. Den som byter ut sin oljepanna nästa år kan få ett avdrag på upp till 3500 €. För att bedöma hushållsavdragets sysselsättande effekter besluts det i samband med höstens budgetförhandlingar om detaljerna kring ett tvåårigt försök, som skulle gälla hushålls- och vårdtjänster. Det här kommer att stärka småföretagarnas sysselsättningsmöjligheter och det är något som vi i SFP jobbat hårt för.

 

Slutligen är jag glad att Österbotten nu är tillbaka i den s.k. basfasen och att vi i regeringen kunnat fatta beslut om att förlänga restaurangernas öppethållningstider här. Vi går mot våren och ljusare tider!

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00