Pensionkassan Viabeks konkurs stort hot för lokala bränslehandlare

11.05.2021 kl. 08:53

Hundratals bränslehandlares verksamhet är i stor fara till följd av att bränslehandlarnas pensionskassa Viabek konkurs 2018. Kassans medlemmar har i samband med indrivningen kommit att beröras av stora tilläggsräkningar vilket i sin tur hotar att leda en konkursvåg och sätta närmare 500 arbetsplatser i fara.
 
I ett skriftligt spörsmål efterlyser riksdagsledamöterna Mikko Ollikainen (SFP) och Sandra Bergqvist (SFP) en strängare nationell övervakning av pensionskassor samt stöd till de företagare som nu står inför en konkursvåg. 
 
- Bland de hundratals företag som nu berörs av Viabeks konkurs finns flera österbottniska och åboländska företag, bland annat på våra hemorter. De har betalat in lagstadgade pensionsavgifter för sina anställda och medlen har placerats milt uttryckt på ett mindre lyckat sätt. På grund av coronapandemin och restriktionerna är dessa företag dessutom i en försvårad ekonomisk situation, säger Mikko Ollikainen.
 
Utredningarna gällande Viabeks konkurs började tio år sedan och år 2015 kom besvärsnämnden för arbetspensionsärenden att stoppa de tilläggsräkningar som hotade pensionskassans medlemmar. I april i år framkom att bränslehandlarna trots allt ska betala räkningarna som uppgår till 13 miljoner euro.
 
- Våra pensionskassor, till vilka företagarna betalar in lagstadgade pensionsavgifter, måste agera på ett ansvarsfullt sätt för att förvalta sina medlemmars intressen. Fallet Viabek visar att det verkligen finns ett behov av en skärpt nationell övervakning, konstaterar Sandra Bergqvist.
 
Summan av tilläggsräkningarna som sänts ut i april uppgår i medeltal till tio tusentals euro per företag, och bränslehandlarnas förbund estimerar att mellan 70 och 100 företag kommer som en följd av detta att försättas i konkurs.

Sandra Bergqvist och Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50