Norrback hoppas att vargstammen kan regleras effektivare i framtiden

27.04.2021 kl. 12:22
Behandlingen av medborgarinitiativet om stamvårdande vargjakt inleddes i jord- och skogsbruksutskottet.

På tisdagens offentliga hörande medverkade initiativtagarna till medborgarinitiativet, experter från Naturresursinstitutet (Luke), Finlands Viltcentral och tjänstemän från jord- och skogsbruksministeriet. 


Anders Norrback (SFP) gläds över att ärendet nu kommer till behandling i utskottet. Vargbeståndet har redan en längre tid varit på en ohållbart hög nivå, framförallt   i Österbotten där vargobservationerna blivit vardag. 

 -Jag hoppas på en positiv behandling av ärendet i utskottet så att vargstammen kan regleras effektivare i framtiden. 

Norrback ställde även en fråga om den stamvårdande vargjaktens regionala inverkan på vargbeståndet under det offentliga hörandet. 

- Det är viktigt att vi får veta vilken inverkan den stamvårdande vargjakten skulle ha regionalt och lokalt i områden där vargbeståndet är stort. Människor som bor i områden där vargarna rör sig vill få svar på hur medborgarinitiativet kan underlätta den problematiska situationen, avslutar Norrback.

Stamvårdande jakt bygger på att myndigheterna ger specifika tillstånd för jakt. Tillstånden baserar sig på skötselplaner för vargstammen som i sin tur grundar sig på vetenskaplig forskning om stammens storlek och genetik. Målet med skötselplanerna är att garantera vargstammens fortlevnad, men samtidigt hålla antalet på en rimlig nivå och att genom jakt hålla djuren skygga.

 
Anders Norrback

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00