Bergqvist vill se smidigare tillståndsprocesser för inhemsk fiskodling

20.04.2021 kl. 15:54
Riksdagsledamot Sandra Bergqvist (SFP) har idag lämnat in ett skriftligt spörsmål om hur regeringens målsättning om att öka konsumtionen av inhemsk fisk ska säkerställas och hur inhemsk fiskodling kunde främjas. Spörsmålet har även undertecknats av riksdagsledamöterna Anders Norrback (SFP) och Mikko Ollikainen (SFP).

Efterfrågan på inhemsk fisk har ökat samtidigt som mindre än 20 procent av den fisk som finländarna för närvarande köper är inhemsk. Att det inhemska utbudet inte kunnat möta efterfrågan beror främst på begränsningar inom branschen. 

- För att uppnå regeringens målsättning om att fördubbla konsumtionen av inhemsk fisk till år 2027 behöver vi både inhemska yrkesfiskare och inhemsk fiskodling. Branschens verksamhetsförutsättningar måste ses över, säger Bergqvist.

Fiskodlingsbranschen har utvecklats betydligt de senaste årtiondena. Forskning visar att rätt placerade fiskodlingskassar har så liten belastning att det inte alltid ens syns vid mätningar. Processen kring att få miljötillstånd för nya fiskodlingar är dock byråkratisk och kostsam för företagaren oberoende om miljötillstånd beviljas eller inte.

- Myndighetsbeslut måste vara transparenta och konsekventa. Det är inte skäligt att en företagare ska betala stora summor för en process där slutresultatet är ytterst oklart, säger Bergqvist. 

- Det finns ett tydligt behov av en smidigare tillståndsprocess för att främja blå cirkulär ekonomi. Fiske och fiskodling har dessutom en sysselsättande effekt särskilt i avlägsna områden där det annars kan vara svårt att skapa arbetstillfällen, fortsätter Bergqvist. 

Sandra Bergqvist

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30