E svänger – å hastot

02.04.2021 kl. 06:29

I likhet med många andra har jag alltid trivts i arbeten där den ena dagen inte är den andra lik. Det här yrket är i allra högsta grad ett sådant. Svängningarna är snabba, i vissa fall kan det ändra från timme till timme. Ibland får man höra att politik är tråkigt, men jag kan intyga att det finns ibland stunder då det är utmanande att hänga med i alla rörelser även om man i princip sitter mitt i beslutens centrum. Men samtidigt befinner vi oss mitt i en helt ny situation med allt vad coronan innebär.

Påskveckan, som brukar vara en mellanvecka i riksdagen med tid för att röra sig på fältet, byttes i år ut mot arbete i utskotten med temat begränsningarna i rörelsefriheten. Inprickade möten inhiberades i sista stund efter att grundlagsutskottet gav sitt utlåtande om propositionen och regeringen drog tillbaka sitt förslag. Förutom beslutet om rörelsefriheten sände regeringen ut ett förslag om fortsatt vaccineringsordning på utlåtanderunda.  Det har engagerat många. Slutgiltigt beslut inväntas av regeringen 13 april.

Ett av de ämnen som berört många familjers vardag under året är distansundervisningen. Vi klarade generellt av övergången till distansundervisningen mycket bra, vilket även framgår i internationella jämförelser. Samtidigt kommer rapporter om att det råder en ökad skillnad mellan skolor i hanteringen av digitala verktyg. Bland annat är den tekniska utrustning väldigt varierande i olika kommuner.

Då jämlikhet genom åren varit en hörnsten i den finska utbildningen, är det av största vikt att detta problem granskas och beaktas - det är inte bra att vi nu får en allt större digital klyfta inom utbildningsfältet.

En långkörare - avfallslagen, ett ämne som väckt mycket engagemang i Österbotten, kom till riksdagen förra veckan. Det ursprungliga förslaget, som var på utlåtanderunda i somras, väckte stor oro för att de små  lokala avfallstransportörerna skulle lida om en kommunal upphandling skulle genomföras . Men nu kan fastighetsägarna själva välja transportör gällande blandavfall. Den slutliga versionen kan ses som en arbetsseger för de lokala företagarnas ögon. 

Modellen överensstämmer också långt med den breda syn som funnits i Vasaregionen och därmed är det glädjande att förslaget korrigerades.

Nationellt talas det ofta om att allt inte gått som på Strömsö. Det kan man säga om taxilagen som förnyades senaste regeringsperiod. Eller som en kollega konstaterade, tänk att en lagändring förstörde en hel bransch. En korrigering var nödvändig, det var viktigt för branschens trovärdighet.

Många av taxilagens utmaningar har uppdagats i de större städerna men också tillgången på taxitjänster har varit ett problem på glesbygden. Till dessa områden är målet att kunna utarbeta ett slags joursystem igen, vilket tillämpades innan. I den förnyade lagen vill man även ingripa den svarta ekonomin och utveckla förarutbildningen genom att bland annat framhäva betydelsen av förarnas lokalkännedom men också att kunna bevisa språkkunskaper.

FPA-resorna, som berör många, behandlades inte nu. Kommunikationsutskottet konstaterade ändå att Social- och hälsovårdsministeriet borde omgående ta tag i de utmaningar som finns kring dem.

En avkopplande påskhelg kommer lägligt för många, njut av den!

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00