E svänger – å hastot

02.04.2021 kl. 06:29

I likhet med många andra har jag alltid trivts i arbeten där den ena dagen inte är den andra lik. Det här yrket är i allra högsta grad ett sådant. Svängningarna är snabba, i vissa fall kan det ändra från timme till timme. Ibland får man höra att politik är tråkigt, men jag kan intyga att det finns ibland stunder då det är utmanande att hänga med i alla rörelser även om man i princip sitter mitt i beslutens centrum. Men samtidigt befinner vi oss mitt i en helt ny situation med allt vad coronan innebär.

Påskveckan, som brukar vara en mellanvecka i riksdagen med tid för att röra sig på fältet, byttes i år ut mot arbete i utskotten med temat begränsningarna i rörelsefriheten. Inprickade möten inhiberades i sista stund efter att grundlagsutskottet gav sitt utlåtande om propositionen och regeringen drog tillbaka sitt förslag. Förutom beslutet om rörelsefriheten sände regeringen ut ett förslag om fortsatt vaccineringsordning på utlåtanderunda.  Det har engagerat många. Slutgiltigt beslut inväntas av regeringen 13 april.

Ett av de ämnen som berört många familjers vardag under året är distansundervisningen. Vi klarade generellt av övergången till distansundervisningen mycket bra, vilket även framgår i internationella jämförelser. Samtidigt kommer rapporter om att det råder en ökad skillnad mellan skolor i hanteringen av digitala verktyg. Bland annat är den tekniska utrustning väldigt varierande i olika kommuner.

Då jämlikhet genom åren varit en hörnsten i den finska utbildningen, är det av största vikt att detta problem granskas och beaktas - det är inte bra att vi nu får en allt större digital klyfta inom utbildningsfältet.

En långkörare - avfallslagen, ett ämne som väckt mycket engagemang i Österbotten, kom till riksdagen förra veckan. Det ursprungliga förslaget, som var på utlåtanderunda i somras, väckte stor oro för att de små  lokala avfallstransportörerna skulle lida om en kommunal upphandling skulle genomföras . Men nu kan fastighetsägarna själva välja transportör gällande blandavfall. Den slutliga versionen kan ses som en arbetsseger för de lokala företagarnas ögon. 

Modellen överensstämmer också långt med den breda syn som funnits i Vasaregionen och därmed är det glädjande att förslaget korrigerades.

Nationellt talas det ofta om att allt inte gått som på Strömsö. Det kan man säga om taxilagen som förnyades senaste regeringsperiod. Eller som en kollega konstaterade, tänk att en lagändring förstörde en hel bransch. En korrigering var nödvändig, det var viktigt för branschens trovärdighet.

Många av taxilagens utmaningar har uppdagats i de större städerna men också tillgången på taxitjänster har varit ett problem på glesbygden. Till dessa områden är målet att kunna utarbeta ett slags joursystem igen, vilket tillämpades innan. I den förnyade lagen vill man även ingripa den svarta ekonomin och utveckla förarutbildningen genom att bland annat framhäva betydelsen av förarnas lokalkännedom men också att kunna bevisa språkkunskaper.

FPA-resorna, som berör många, behandlades inte nu. Kommunikationsutskottet konstaterade ändå att Social- och hälsovårdsministeriet borde omgående ta tag i de utmaningar som finns kring dem.

En avkopplande påskhelg kommer lägligt för många, njut av den!

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00