Det blir kommunalval i juni

13.03.2021 kl. 06:45
Vissa dagar är tyngre än andra. En sådan dag fick jag uppleva förra lördagen. Men som minister och riksdagsledamot måste man kunna vara med och fatta också svåra beslut.

Jag kan förstå att beslutet att flytta kommunalvalet för många kom som en överraskning. Så var det också för mig. När jag gick in i mötet med partisekreterarna förra fredagen, var justitieministeriets bottenförslag att valet hålls som planerat den 18 april. Men på mötet lyfte Institutet för hälsa och välfärd (THL) upp att epidemiläget hade försämrats betydligt. THL bedömde att det är troligt att epidemiläget är lugnare i månadsskiftet maj-juni än det är den 18 april.

 

Riskerna för att valet i april skulle misslyckas hade ökat. Under dessa omständigheter fanns det en verklig risk för att valdeltagandet skulle minska och att valets legitimitet därför också skulle lida. I en demokrati är tröskeln att flytta ett val oerhört hög. Men när justitieministeriets tjänstemän på tjänstemannaansvar på basis av bl.a. THL:s bedömning säger att det inte längre är möjligt att ordna valet på ett hälsosäkert sätt, ja då måste man lyssna. Och åtta av nio riksdagspartier beslöt på basis av detta att det är säkrare att skjuta upp valet till 13 juni.

 

Till sommaren bedömer THL att coronaläget är bättre. Ingen kan förstås veta detta med säkerhet. Men i månadsskiftet maj-juni har riskgrupperna och 70-plussarna i stor omfattning hunnit vaccineras. Coronaviruset verkar också förekomma mindre sällan på sommaren. Det finns inte heller någon orsak att flytta valet mer än nödvändigt. Och när valet nu flyttas med ett par månader känns det också mera som samma val, så att partiernas och kandidaternas hårda arbete hittills inte går till spillo.

 

Justitieministeriet har redan länge jobbat tillsammans med THL för att valet ska kunna ordnas på ett så hälsosäkert sätt som möjligt. Alla vallokaler ska ha tillräckliga avstånd, handsprit och ansiktsskydd ska finnas tillgängliga. Kommunerna har också fått anvisningar om att försöka ordna utomhus röstning och drive-in möjligheter. De valfunktionärer som ska sköta  hemmaröstningen ska få vaccin.  För att se till att så många som möjligt kan rösta trots coronaläget kommer vi också att förlänga förhandsröstningen till två veckor. Kommunerna kommer att kompenseras för de extra kostnaderna som ett hälsosäkert val medför.

 

Hela denna vecka har justitieministeriet jobbat med lagförslaget som gäller flyttande av valet och regeringen gav det nu i fredags till riksdagen.  Avslutningsvis vill jag säga att förra lördagens beslut att flytta valet  inte var lätt. Men åtta av nio riksdagspartier var av samma åsikt. Bara Sannfinländarna tyckte annorlunda. Jag anser att detta ur demokratisynvinkel var det enda rätta och ansvarsfulla beslutet i denna situation.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00