Jämställdhetsarbetet pågår också under pandemin

08.03.2021 kl. 15:58
Trots coronapandemin försvinner jämställdhetsfrågorna ingenstans.

Arbetet med dem kan inte heller ta paus, lika lite som vi har råd att pausa klimatarbetet. Sakerna utesluter inte heller varandra. Tvärtom ger den kommande återhämtningen från pandemin en möjlighet att också se över gamla strukturer och sättet vi arbetar på. Det kan stöda jämställdheten om vi tar chansen. Men frågorna kommer inte driva sig själva, därför måste vi fortsätta arbeta aktivt.

 

Idag firar vi den internationella kvinnodagen. Den är i år kanske viktigare än på många år på grund av just pandemin. Även om den kommande återhämtningen kan innebära många möjligheter har pandemin också inneburit väldigt många problem, också för jämställdheten. I vissa familjer har rädslan ökat. Då samhället dragit ner på fysiska kontakter genom både distansarbete och att mycket annat ställts in har det inneburit en större risk för kvinnor som utsätts för våld i hemmet. Färre utanför husets väggar har kunnat se varningsklockor.

 

Det här, tillsammans med hur barn och unga klarar sig då samhällen drar ner på fysiska kontakter, är något jag funderat mycket på och som oroat mig. Det är något vi också kontinuerligt har lyft upp då man diskuterat begränsningar för att bekämpa spridningen av coronaviruset.

 

Inget annat än nolltolerans kan gälla mot fysiskt och psykiskt våld i hemmet (och så klart också på andra platser). Här finns tyvärr dock mycket jobb kvar att göra. Här har du och jag samt vi alla som medmänniskor en viktig uppgift med att vara ännu mer alerta för att uppfatta varningssignaler och rop på hjälp i synnerhet nu då många fysiska sammankomster är inställda.

 

Senaste år har också inneburit några steg framåt för jämställdhetsarbetet på andra punkter. Ett sådant kliv är förslaget till ny föräldraledighet. Reformen går inte så långt som jag eller många andra hade hoppats på. I jämförelse med exempelvis föräldraledigheten i Sverige kommer Finland fortsättningsvis ligga efter, också med den nya reformen. Det är synd, men det gick inte att komma längre än så här då bland annat arbetsmarknadsparterna inte har en lika progressiv inställning till jämställdhet i vårt land som i övriga nordiska länder. Till er som är aktiv i dessa organisationer: Fortsätt driv på jämställdhetsarbetet. För det kommer nya reformer. Med det sagt är detta ändå ett betydande steg i rätt riktning och det kommer hjälpa många familjer, också då flexibiliteten inte minskar.

 

En annan sak jag är glad över är att jämställdheten inom idrotten tog ett kliv framåt då regeringen beslöt göra om en förordning som beslutar vilka matcher som måste kunnas ses av hela Finlands folk gratis på TV. Där har funnits herrarnas fotbolls och hockeymatcher i EM och VM, men inte damernas. Förrän nu. Då damerna efter en fantastisk bragd spelade till sig en biljett till nästa EM slutspel var risken stor att matcherna i framtiden skulle hamnat bakom betalmur om man inte ändrat förordningen. Det här bidrar till damlandslagets synlighet och på så vis också till att idrotten blir mer jämställd, vilket har betydelse – inte bara symboliskt.

 

Dessa frågor har jag själv engagerat mig aktivt i. Jämställdhetsfrågor har alltid varit viktiga för mig, men nuförtiden också som far till en liten dotter är det viktigt för mig att hon har möjlighet att förverkliga alla hennes drömmar på samma sätt som hennes jämnåriga killkompisar, oavsett vad det gäller. Glad internationell kvinnodag!

Mats Löfström

Gruppanföranden

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45