Remissdebatt om statsrådets redogörelse om EU-politiken

24.02.2021 kl. 15:00
Gruppanförande hållet av ledamot Eva Biaudet.

Ärade talman,

Under de senaste veckorna det debatterats mycket EU-politik i denna sal. Det har mest handlat om EU:s återhämtningspaket. Där har tydliga politiska skiljelinjer kommit fram. Oenigheten om hur vi ser på EU:s roll att hantera coronakrisen har ibland varit överraskande stor. Att man inom oppositionspartierna till den grad saknar förtroende för EU har gjort mig djupt bekymrad.

I dag talar vi inte primärt om covid 19, utan vi har i våra händer ett dokument som i ett långt perspektiv drar upp linjerna för Finlands EU-politik. Jag hoppas att vi i den här diskussionen hittar ett bättre samförstånd. EU-redogörelsen tar ställning till många akuta frågor som ska lösas i Europa. Men här har vi också visionerna – vi har rätt att visionera om ett framtida bättre Europa.

SFP:s och Svenska riksdagsgruppens huvudbudskap är att Finland bör förbinda sig till ett starkt EU-medlemskap, att vi deltar aktivt i unionens beslutsprocesser och att vi utvecklar dem. Vi bör stärka samkänslan, funktionsförmågan och kriståligheten inom unionen.

Samarbetet ska ge ett europeiskt mervärde.

Vi vill se en union där demokratin, rättsstatsprincipen och de grundläggande mänskliga rättigheterna betonas. EU:s värderingar ska bygga på jämställdhet, antirasism och könsminoriteters likabehandling.

Finland är i högsta grad en del av EU:s inre marknad. EU:s återhämtning ska bygga på en hållbar tillväxt och skapande av nya arbetsplatser genom att främja den gröna och digitala omställningen.

För EU ska omställningen till en klimatneutral ekonomi vara en viktig konkurrensfaktor som öppnar möjligheter till affärsverksamhet och export.

EU:s roll som ledande global aktör när det gäller klimatpolitiken bör stärkas.

Via den nya klimatlagen har Europaparlamentet gått inför en rejäl höjning av EU:s ambitioner – bland annat det nya målet att koldioxidutsläppen, jämfört med nivån 1990, ska ha minskat med 60 procent till 2030. Den nya kolbudgeten, som kommer berätta hur mycket koldioxid vi ännu kan släppa ut i atmosfären, skapar en förutsebarhet, inte minst för de företag som har stora gröna investeringar framför sig.

SFP och Svenska riksdagsgruppen har under coronakrisen som nu har pågått i ett år med oro följt med hur lätt det är när krisen slår till att överge beprövade samarbetsformer. Det uppstår ett slags covidnationalism där man bara ser till sitt eget och glömmer bort att det flesta större eller mindre kriser löser sig bäst genom samarbete.

Det är bra att denna redogörelse talar för ett ökat nordiskt samarbete också inom EU.

Pandemin, migrationsfrågan, klimathotet kan vi bäst hantera genom samarbete – inte genom en snäv och kortsiktig nationell politik.

Finland och Sanna Marins regering har visat att vi har den självkänsla och det kunnande som behövs för att på riktigt påverka den politik som förs inom EU och de beslut som fattas.

Vi ska inte backa en tum, utan stå för de principer som vi skriver in i denna redogörelse. Ett starkt EU som bygger på hållbara europeiska värderingar är Finlands intresse.

Begränsningarna på grund av coronan gör att vi just nu inte lika tydligt ser allt det värdefulla som vi har i vårt Europa. Jag vill se att unga människor igen ska kunna studera på utbyte inom ramen för Erasmusprogrammet och få impulser från olika håll i Europa. Jag vill se hur vi inom ramen för EU igen möts för att utbyta visioner och konkreta handlingsprogram för att tackla klimatkrisen. Jag vill se ett Europa där tolerans, kulturnyfikenhet och mänskliga möten är det som formar vår vardag.

Ärade talman,

EU-redogörelsen kan med sina välavvägda betoningar fungera som vår färdkarta. Vi ska inte heller glömma bort att EU för oss en viktig säkerhetsgemenskap. I tider av politisk instabilitet på många håll understryks behovet att stärka EU som global aktör och säkerhetsgarant.

Jag vill avsluta med ett citat av en av de stora Europabyggarna, nämligen Jacques Delors, vars tankegång är ytterst aktuell än idag och som tar oss tillbaka till själva idén med vårt medlemskap i EU:

”Jag avvisar ett Europa

Som bara blir en marknad,

En frihandelszon utan själ,

Utan samvete, utan politisk vilja och

Utan en social dimension.

Men det är i den riktningen vi rör oss,

Så jag höjer ett varningsrop.”

 
Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om regeringens budgetramar för 2009-2012

Finansutskottet konstaterar att ekonomin och sysselsättningsutvecklingen i Finland varit oerhört stark och tillväxten beräknas ännu fortsätta även om tydliga tecken på avmattning nu finns. Utskottet betonar två frågor som fördunklar de ekonomiska utsikterna. Den ena är den takt varmed befolkningen nu åldras och den andra är de utmaningar klimatförändringen för med sig. Svenska riksdagsgruppen anser att det i båda dessa fall framför allt gäller att föra en ansvarsfull politik som beaktar förändringsfaktorer med ett pro-aktivt grepp. Både den pågående kommunreformprocessen och produktivitetsprogrammet är exempel på åtgärder som stöder en anpassning till morgondagens verklighet. Den klimatpolitiska redogörelsen å sin sida, som avges på hösten, ger svar på hur regeringen anser att klimatförändringen skall tacklas
20.05.2008 kl. 15:00

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15